Life

10 alimente care pot provoca dureri de cap

today17 octombrie 2023

Fundal

Multe lucruri pot declanșa migrenele, inclusiv ceea ce mâncăm și bem. Potrivit Fundației pentru Cercetarea Migrenelor, alimentele care declanșează migrenă pot face acest lucru numai atunci când sunt combinate cu alți factori declanșatori. Dar această combinație este foarte individualizată, ceea ce face cercetarea dificilă. Nu există un declanșator universal de migrenă. Dar există câțiva factori declanșatori comuni care pot cauza sau contribui la episoade de migrenă la unii oameni.

1. Cofeina

Excesul de cofeină poate provoca migrene sau dureri de cap. Dar, potrivit Fundației Americane pentru Migrene, cofeina poate ajuta la prevenirea durerilor de cap, dar în cantități reduse. Poate oferi, de asemenea, ameliorarea durerilor de cap cu utilizare ocazională.

2. Îndulcitori artificiali

Multe alimente procesate conțin îndulcitori artificiali. Acestea sunt alternative de zahăr care sunt adăugate alimentelor și băuturii pentru a adăuga dulceață. Dar acești îndulcitori pot provoca migrene.

3. Alcool

Alcoolul este unul dintre cele mai comune produse despre care se crede că declanșează dureri de cap. Potrivit unui studiu, peste 35% dintre participanții cu migrenă au raportat că alcoolul a fost unul dintre declanșatori. Vinul roșu, în special, a fost raportat ca declanșator la peste 77% dintre participanți. Alcoolul poate provoca deshidratare, care contribuie semnificativ la dezvoltarea durerilor de cap.

4. Ciocolata

Potrivit Fundației Americane pentru Migrene, ciocolata este considerată a fi al doilea cel mai frecvent declanșator al atacurilor de migrenă, după alcool. Ei spun că afectează aproximativ 22% dintre persoanele care suferă de migrenă. Ciocolata conține atât cofeină, cât și beta-feniletilamină, care pot declanșa dureri de cap la unele persoane.

5. Alimente care conțin MSG

Glutamatul monosodic (MSG) este o sare de sodiu a acidului glutamic, care există în mod natural în corpul nostru. MSG se găsește în anumite alimente și este prezent în multe alimente ca aditiv alimentar. Este considerat sigur de mâncat, dar unii cercetători îl leagă de atacurile de migrenă. Fundația Americană pentru Migrene observă că poate declanșa episoade severe de migrenă la 10 până la 15% dintre cei cu migrenă. Alți conservanți pot fi, de asemenea, un declanșator la unele persoane.

6. Mezeluri

Mezelurile – șuncă, hot dog și cârnați – toate conțin conservanți numiți nitrați, care păstrează culoarea și aroma. Aceste alimente pot elibera oxid nitric în sânge, despre care se crede că dilată vasele de sânge din creier.

Există unele dovezi că oxidul de azot poate cauza sau contribui la migrenă.

7. Brânzeturi învechite

Brânzeturile învechite conțin o substanță numită tiramină. Se formează atunci când îmbătrânirea unui aliment determină descompunerea proteinelor. Cu cât brânza s-a învechit mai mult, cu atât conținutul de tiramină va fi mai mare. Tiramina este o altă substanță chimică despre care se spune că declanșează dureri de cap și migrene. Brânzeturile comune care sunt bogate în tiramină includ: feta, branza albastră, parmezan.

8. Murăturile

La fel ca brânzeturile învechite, alimentele murate și fermentate pot conține cantități mari de tiramină.

9. Alimente congelate

Consumul de alimente și băuturi congelate, cum ar fi înghețata, pot declanșa dureri severe, înțepătoare, în cap. Este cel mai probabil să aveți dureri de cap care devin atacuri de migrenă dacă mâncați rapid alimente reci, după exerciții fizice sau când sunteți supraîncălzit.

10. Alimente sărate

Alimentele sărate – în special alimentele sărate procesate care pot conține conservanți nocivi – pot declanșa migrene la unele persoane. Consumul de niveluri ridicate de sodiu poate crește tensiunea arterială, provocând dureri de cap sau atacuri de migrenă.

Scris de: Hătcăreanu Andra

Articolul precedent

Life

Semne zodiacale cărora le este ușor să fie fericite

Fericirea este o stare de spirit. Când vine vorba de fericire, trebuie să fii observat că unii oameni sunt mereu veseli. Dar trebuie să fii experimentat și să stai în preajma celor care nu sunt atât de fericiți. Dacă acordați atenție semnelor lor zodiacale, asta vă va ajuta să înțelegeți mai bine ce îi face pe unii dintre ei fericiți în orice moment. Berbec Oamenii din acest semn zodiacal au […]

today17 octombrie 2023

0%