Divers

17 Beneficii științifice ale acizilor grași Omega-3

today12 martie 2021

Fundal

Acizii grași omega-3 sunt incredibil de importanți.

 

Au multe beneficii puternice pentru sănătate pentru corp și creier.

De fapt, puțini nutrienți au fost studiați la fel de detaliat ca acizii grași omega-3.

Iată 17 beneficii ale acizilor grași omega-3 pentru sănătate, care sunt susținute de știință.

 

1. Omega-3 poate combate depresia și anxietatea

Depresia este una dintre cele mai frecvente tulburări mentale din lume.

Simptomele includ tristețe, letargie și pierderea generală a interesului pentru viață.

Anxietatea, de asemenea o tulburare obișnuită, se caracterizează prin îngrijorare și nervozitate constantă.

Interesant este faptul că studiile indică faptul că persoanele care consumă omega-3 în mod regulat sunt mai puțin susceptibile de a fi deprimați.

Mai mult, atunci când persoanele cu depresie sau anxietate încep să ia suplimente de omega-3, simptomele lor se ameliorează.

Există trei tipuri de acizi grași omega-3: ALA, EPA și DHA. Dintre cele trei, EPA pare a fi cel mai bun în combaterea depresiei.

Un studiu a constatat chiar că EPA este la fel de eficient împotriva depresiei ca un medicament antidepresiv comun .

Suplimentele cu omega-3 pot ajuta la prevenirea și tratează depresia și anxietatea. EPA pare a fi cel mai eficient în luptă depresie.

 

2. Omega-3 poate îmbunătăți sănătatea ochilor

DHA, un tip de omega-3, este o componentă structurală majoră a retinei ochiului.

Când nu primiți suficient DHA, pot apărea probleme de vedere.

Interesant este faptul că obținerea suficientă cantitate de omega-3 este legată de un risc redus de degenerescență maculară, una dintre principalele cauze mondiale de leziuni oculare permanente și orbire.

Un acid gras omega-3 numit DHA este unul important componentă structurală a retinei ochilor tăi. Poate ajuta la prevenirea maculară degenerescență, care poate provoca tulburări de vedere și orbire.

 

3. Omega-3 pot promova sănătatea creierului în timpul sarcinii și al vieții timpurii

Omega-3 sunt cruciale pentru creșterea și dezvoltarea creierului la sugari.

DHA reprezintă 40% din acizii grași polinesaturați din creier și 60% din retina ochiului (12 sursă de încredere, 16 sursă de încredere).

Prin urmare, nu este de mirare că sugarii hrăniți cu o formulă îmbogățită cu DHA au o vedere mai bună decât sugarii hrăniți cu o formulă fără aceasta.

Obținerea unor cantități suficiente de omega-3 în timpul sarcinii este asociată cu numeroase beneficii pentru copilul dumneavoastră, inclusiv:

Inteligență superioară

O mai bună comunicare și abilități sociale

Mai puține probleme de comportament

Riscul scăzut de întârziere a dezvoltării

Scăderea riscului de ADHD, autism și paralizie cerebrală

Obținerea de suficiente omega-3 în timpul sarcinii și viața timpurie este crucială pentru dezvoltarea copilului dumneavoastră. Suplimentarea este legată de inteligență mai mare și un risc mai scăzut de mai multe boli.

 

4. Omega-3 poate îmbunătăți factorii de risc pentru bolile de inimă

Atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale sunt principalele cauze de deces din lume.

Cu câteva decenii în urmă, cercetătorii au observat că comunitățile care consumă pești au avut rate foarte mici ale acestor boli. Acest lucru a fost ulterior legat de consumul de omega-3.

De atunci, acizii grași omega-3 au fost legați de numeroase beneficii pentru sănătatea inimii.

Aceste beneficii se adresează:

 

Trigliceride:

Omega-3 poate provoca o reducere majoră a trigliceridelor, de obicei în intervalul 15-30%.

Tensiune arteriala:

Omega-3 poate reduce nivelul tensiunii arteriale la persoanele cu tensiune arterială crescută.

Colesterol HDL „bun”:

Omega-3 pot crește nivelul de colesterol HDL „bun”

Cheaguri de sânge: Omega-3 poate păstra sângele trombocitele se aglomerează. Acest lucru ajută la prevenirea formării de dăunători cheaguri de sânge.

Placă: Prin păstrarea arterelor netede și fără daune, omega-3 ajută la prevenirea plăcii care poate restricționa și vă întăriți arterele.

Inflamaţie:

Omega-3 reduc producția unor substanțe eliberate în timpul corpului

răspuns inflamator.

Pentru unii oameni, omega-3 pot reduce și colesterolul LDL „rău”. Cu toate acestea, dovezile sunt mixte – unele studii găsesc creșteri ale LDL.

 

În ciuda acestor efecte benefice asupra factorilor de risc ai bolilor de inimă, nu există dovezi convingătoare că suplimentele cu omega-3 pot preveni atacurile de cord sau accidentele vasculare cerebrale. Multe studii nu găsesc niciun beneficiu.

 

Omega-3 îmbunătățește numeroasele riscuri de boli de inimă factori. Cu toate acestea, suplimentele omega-3 nu par să vă reducă riscul de inimă atacuri sau lovituri.

 

5. Omega-3 poate reduce simptomele ADHD la copii

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) este o tulburare de comportament caracterizată prin neatenție, hiperactivitate și impulsivitate.

Mai multe studii observă că copiii cu ADHD au niveluri mai scăzute de acizi grași omega-3 decât colegii lor sănătoși.

Mai mult, numeroase studii observă că suplimentele cu omega-3 pot reduce simptomele ADHD.

Omega-3 ajută la îmbunătățirea neatenției și a finalizării sarcinilor. Acestea scad, de asemenea, hiperactivitatea, impulsivitatea, neliniștea și agresivitatea.

Recent, cercetătorii au observat că suplimentele cu ulei de pește au fost unul dintre cele mai promițătoare tratamente pentru ADHD.

 

Suplimentele cu omega-3 pot reduce simptomele de ADHD la copii. Îmbunătățesc atenția și reduc hiperactivitatea, impulsivitate și agresivitate.

 

6. Omega-3 poate reduce simptomele sindromului metabolic

Sindromul metabolic este o colecție de afecțiuni.

Include obezitatea centrală – cunoscută și sub denumirea de grăsime abdominală – precum și hipertensiune arterială, rezistență la insulină, trigliceride ridicate și niveluri scăzute de colesterol HDL „bun”.

Este o problemă majoră de sănătate publică, deoarece vă crește riscul de apariție a multor alte boli, inclusiv boli de inimă și diabet.

 

Acizii grași omega-3 pot îmbunătăți rezistența la insulină, inflamația și factorii de risc ai bolilor de inimă la persoanele cu sindrom metabolic.

 

Omega-3 poate avea numeroase beneficii pentru oameni cu sindrom metabolic. Pot reduce rezistența la insulină, pot lupta împotriva inflamațiilor și să îmbunătățească mai mulți factori de risc pentru boli de inimă.

7. Omega-3 poate combate inflamația

Inflamația este un răspuns natural la infecții și daune în corpul dumneavoastră. Prin urmare, este vital pentru sănătatea ta.

Cu toate acestea, inflamația persistă uneori mult timp, chiar și fără infecție sau vătămare. Aceasta se numește inflamație cronică – sau pe termen lung.

Inflamația pe termen lung poate contribui la aproape toate bolile cronice occidentale, inclusiv bolile de inimă și cancerul.

În special, acizii grași omega-3 pot reduce producția de molecule și substanțe legate de inflamație, cum ar fi eicosanoide inflamatorii și citokine.

Studiile au observat în mod constant o legătură între aportul mai mare de omega-3 și inflamația redusă.

Omega-3 poate reduce inflamația cronică, care poate contribui la boli de inimă, cancer și diverse alte boli.

 

8. Omega-3 poate combate bolile autoimune

În bolile autoimune, sistemul imunitar confundă celulele sănătoase cu celulele străine și începe să le atace.

Diabetul de tip 1 este un prim exemplu, în care sistemul imunitar atacă celulele producătoare de insulină din pancreas.

Omega-3 pot combate unele dintre aceste boli și pot fi deosebit de importante în timpul vieții timpurii.

Studiile arată că obținerea unor cantități suficiente de omega-3 în primul an de viață este legată de un risc redus de multe boli autoimune, inclusiv diabet de tip 1, diabet autoimun și scleroză multiplă.

 

Omega-3 ajută, de asemenea, la tratarea lupusului, a artritei reumatoide, a colitei ulcerative, a bolii Crohn și a psoriazisului.

 

Acizii grași omega-3 pot ajuta la combaterea mai multor boli autoimune, inclusiv diabetul de tip 1, artrita reumatoidă, colită ulcerativă, boala Crohn și psoriazis.

 

9. Omega-3 poate îmbunătăți tulburările mentale

Au fost raportate niveluri scăzute de omega-3 la persoanele cu tulburări psihiatrice.

 

Studiile sugerează că suplimentele cu omega-3 pot reduce frecvența schimbărilor de dispoziție și a recidivelor la persoanele cu schizofrenie și tulburare bipolară.

Suplimentarea cu acizi grași omega-3 poate, de asemenea, să scadă comportamentul violent.

 

Persoanele cu tulburări mintale au adesea valori scăzute nivelurile sanguine de grăsimi omega-3. Îmbunătățirea stării omega-3 pare să se îmbunătățească simptome.

 

10. Omega-3 pot combate declinul mental legat de vârstă și boala Alzheimer

O scădere a funcției creierului este una dintre consecințele inevitabile ale îmbătrânirii.

Mai multe studii leagă aportul mai mare de omega-3 de scăderea declinului mental legat de vârstă și de un risc redus de boală Alzheimer.

O revizuire a studiilor controlate sugerează că suplimentele cu omega-3 pot fi benefice la debutul bolii, când simptomele AD sunt foarte ușoare.

Rețineți că este nevoie de mai multe cercetări cu privire la omega-3 și sănătatea creierului.

Grăsimile omega-3 pot ajuta la prevenirea legată de vârstă bolii Alzheimer, dar sunt necesare mai multe cercetări.

 

11. Omega-3 pot ajuta la prevenirea cancerului

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în lumea occidentală, iar acizii grași omega-3 s-au pretins de mult că reduc riscul anumitor tipuri de cancer.

Interesant este faptul că studiile arată că persoanele care consumă cele mai multe omega-3 au un risc cu 55% mai mic de cancer de colon.

În plus, consumul de omega-3 este legat de un risc redus de cancer de prostată la bărbați și cancer de sân la femei. Cu toate acestea, nu toate studiile dau aceleași rezultate.

Aportul de omega-3 poate reduce riscul unora tipuri de cancer, inclusiv cancer de colon, prostată și sân.

 

12. Omega-3 poate reduce astmul la copii

Astmul este o boală pulmonară cronică cu simptome precum tuse, dificultăți de respirație și respirație șuierătoare.

Crizele severe de astm pot fi foarte periculoase. Acestea sunt cauzate de inflamații și umflături în căile respiratorii ale plămânilor.

Mai mult, ratele de astm în SUA au crescut în ultimele decenii (Sursa de încredere).

 

Mai multe studii asociază consumul de omega-3 cu un risc mai mic de astm la copii și adulți tineri.

Aportul de omega-3 a fost asociat cu un nivel mai scăzut riscul de astm bronșic atât la copii, cât și la adulții tineri.

 

13. Omega-3 poate reduce grăsimile din ficat

Boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) este mai frecventă decât crezi.

A crescut odată cu epidemia de obezitate pentru a deveni cea mai frecventă cauză a bolilor hepatice cronice în lumea occidentală.

 

Cu toate acestea, suplimentarea cu acizi grași omega-3 reduce în mod eficient grăsimea ficatului și inflamația la persoanele cu NAFLD.

 

Acizii grași omega-3 reduc grăsimea ficatului la oameni cu boală hepatică grasă nealcoolică.

 

14. Omega-3 pot îmbunătăți sănătatea oaselor și a articulațiilor

Osteoporoza și artrita sunt două tulburări frecvente care vă afectează sistemul osos.

Studiile indică faptul că omega-3 pot îmbunătăți rezistența osoasă prin creșterea cantității de calciu din oasele dvs., ceea ce ar trebui să ducă la un risc redus de osteoporoză.

Omega-3 pot trata, de asemenea, artrita. Pacienții care au luat suplimente de omega-3 au raportat dureri articulare reduse și rezistență crescută la aderență.

Omega-3 poate îmbunătăți rezistența osoasă și sănătatea articulațiilor, putând reduce riscul de apariție osteoporoză și artrită.

 

15. Omega-3 poate atenua durerea menstruală

Durerea menstruală apare la nivelul abdomenului inferior și pelvisului și adesea radiază în partea inferioară a spatelui și a coapselor.

Vă poate afecta în mod semnificativ calitatea vieții.

Cu toate acestea, studiile demonstrează în mod repetat că femeile care consumă cele mai multe omega-3 suferă de dureri menstruale mai ușoare.

Un studiu a stabilit chiar că un supliment de omega-3 a fost mai eficient decât ibuprofenul în tratarea durerilor severe în timpul menstruației.

Acizii grași omega-3 pot reduce durerile menstruale și poate fi chiar mai eficient decât ibuprofenul, un medicament antiinflamator.

 

16. Acizii grași omega-3 pot îmbunătăți somnul

Un somn bun este unul dintre fundamentele unei sănătăți optime.

Studiile leagă privarea de somn de multe boli, inclusiv obezitatea, diabetul și depresia.

Nivelurile scăzute de acizi grași omega-3 sunt asociați cu probleme de somn la copii și cu apnee obstructivă de somn la adulți.

Nivelurile scăzute de DHA sunt, de asemenea, legate de nivelurile mai scăzute ale hormonului melatonină, ceea ce vă ajută să adormiți.

Studiile efectuate atât la copii, cât și la adulți au arătat că suplimentarea cu omega-3 crește lungimea și calitatea somnului.

Omega-3 acizii grași – în special DHA – pot îmbunătăți lungimea și calitatea dumneavoastră dormi.

 

17. Grăsimile Omega-3 sunt bune pentru pielea ta

DHA este o componentă structurală a pielii. Este responsabil pentru sănătatea membranelor celulare, care alcătuiesc o mare parte a pielii.

O membrană celulară sănătoasă are ca rezultat o piele moale, umedă, suplă și fără riduri.

De asemenea, EPA vă ajută pielea în mai multe moduri, inclusiv:

Gestionarea și hidratarea pielii.

Prevenirea hiperkeratinizarea foliculilor de păr, care apare ca micile umflături roșii adesea văzută pe brațele superioare.

Reducerea îmbătrânirii premature a pielii tale.

Reducerea riscului de acnee.

Omega-3 vă pot proteja, de asemenea, pielea de daunele provocate de soare. EPA ajută la blocarea eliberării substanțelor care mănâncă colagenul din piele după expunerea la soare.

Omega-3 vă pot ajuta să vă păstrați pielea sănătoasă, prevenirea îmbătrânirii premature și protejarea împotriva daunelor provocate de soare.

Acizii grași omega-3 sunt vitali pentru o sănătate optimă.

Obținerea lor din alimente întregi – cum ar fi peștele gras de două ori pe săptămână – este cea mai bună modalitate de a asigura un aport robust de omega-3.

Cu toate acestea, dacă nu mâncați mulți pești grași, vă recomandăm să luați un supliment de omega-3. Pentru persoanele cu deficit de omega-3, acesta este un mod ieftin și extrem de eficient de a îmbunătăți sănătatea.

Scris de: Buterez Dorin

Articolul precedent

Divers

Imprimante 3D Profesionale : beneficii

Imprimantele 3D profesionale se folosesc, în ultimul timp, în mai multe domenii de activitate: design, producţie sau chiar industria dentară. Popularitatea lor a crescut datorită avantajelor pe care acestea le prezintă. La ce se folosesc imprimantele 3D profesionale? Imprimarea 3D realizează produse la viteză mare, neavând nevoie de matriţe pentru crearea acestora. În fabricaţia tradiţională, crearea unui anume prototip are nevoie de foarte mult timp din cauza nevoiei proiectării de […]

today3 martie 2021

0%