Chefii îl folosesc din ce în ce mai mult în bucătăriile restaurantelor. Nu doar pentru aroma deosebită pe care o dă mâncărurilor, ci și pentru valorile sale nutriționale. Iată 5 lucruri pe care nu le știai despre acest superstar al fructelor oleaginoase.
1. Fisticul te scapă de grăsimea de pe abdomen
Potrivit unui nou studiu publicat în revista Nutrition, consumul de fistic te ajută să scapi de burtă. Secretul fisticului stă în conținutul de grăsimi monosaturate, care ajută în reglarea colesterolului și, în plus, stimulează eliberarea hormonilor care reglează glucoza în metabolism și eliberarea insulinei, ambele importante în controlarea nivelului de zahar în sânge.
2. America este lider în producția de fistic
Vânzările au crescut considerabil, exportul dublându-se în ultimii 6 ani de la 45 de kilograme la 122 de kilograme pe an.
3. Fisticul nu îngrașă
Fisticul conține în jur de 3-4 calorii, câștigându-și astfel denumirea de “nucă slabă”, având în vedere faptul că din toată gama de nuci de pe piață, acesta conține cele mai puține calorii. În plus, în urma celui mai recent studiu, specialiștii au ajuns la concluzia că oamenii mănâncă mai puțin fistic, dacă sunt nevoiți să-l desfacă singuri, decât în cazul în care îl cumpără deja separat de coajă.
4. Este bogat în potasiu
Fisticul conține mai mult potasiu decât orice alte oleaginoase, astfel încât consumul acestuia poate avea beneficii neașteptate asupra organismului tău și poate scădea considerabil nivelul cortizonului, hormonul produs de glanda suprarenala.
5. Fisticul reduce colesterolul și riscul de cancer
Acest fruct oleaginos reprezintă o sursă excelentă de fitosterol, o substanță care scade LDL-ul (colesterolul rău) și bogată în antioxidanți precum beta-carotenul și luteina.