Cu toții am auzit zicala: „Pune-te în pielea altcuiva”. În timp ce această expresie este adesea folosită pentru a încuraja oamenii să fie mai înțelegători, ea poate fi aplicată și în a empatiza cu ceilalți. Empatia este capacitatea de a înțelege și de a împărtăși sentimentele unei alte persoane.
În relații, empatia este importantă din două motive: ne permite să ne înțelegem partenerul la un nivel mai profund și ne ajută să construim o conexiune mai puternică cu el. Empatizarea cu partenerii noștri ne pregătește pentru a gestiona conflictele, a sprijini și a arăta dragoste.
Ce este empatia?
Empatia este capacitatea de a înțelege și de a împărtăși sentimentele unei alte persoane. Este o emoție importantă pentru că ne ajută să construim relații de încredere și semnificative cu ceilalți.
Iată cinci motive pentru care empatia este importantă pentru construirea unei relații sănătoase:
1. Empatia ne permite să ne înțelegem profund partenerul
Dacă vrem să creăm o relație puternică și de durată cu cineva, trebuie să fim capabili să-l înțelegem la un nivel profund. Și pentru a face asta, avem nevoie de empatie. Când empatizăm cu partenerii noștri, putem vedea lucrurile din perspectiva lor și le putem înțelege mai bine gândurile, sentimentele și nevoile. Știm ce îi face fericiți și ce îi doare. Drept urmare, putem răspunde într-un mod care să le satisfacă nevoile, în loc să reacționăm doar emoțional.
2. Empatia ne ajută să construim o conexiune mai puternică cu partenerul nostru
Empatizând cu partenerii noștri, arătăm că îi prețuim și că vrem să știm mai multe despre gândurile și sentimentele lor. Cercetările au descoperit că cuplurile cu un grad ridicat de empatie unul față de celălalt tind să se simtă mai apropiați din punct de vedere emoțional și să raporteze că se simt mai conectați în general. Așa că data viitoare când ești într-o ceartă cu partenerul tău, încearcă să vezi lucrurile din perspectiva lui!
3. Empatia crește satisfacția relației
Cuplurile care sunt mai empatice unul față de celălalt tind să fie mai mulțumiți de relația lor în general. Cercetările au arătat că empatia este unul dintre predictorii cheie ai satisfacției în relațiile romantice. De ce? Pentru că atunci când ne facem timp să înțelegem ce simte partenerul nostru și ce are nevoie de la noi, duce la mai puține certuri și conflicte în general. Iar atunci când apare conflictul, cuplurile care se pricep să empatizeze unul cu celălalt sunt mai bine pregătite pentru a-l rezolva în mod eficient.
4. Empatia reduce conflictul în relații
Prin însăși natura sa, empatia reduce conflictul, deoarece ne permite să vedem ambele părți ale fiecărei probleme. Când putem să vedem situația prin ochii partenerului nostru, este mai ușor să găsim un punct comun și un compromis – două ingrediente esențiale pentru orice relație sănătoasă. Mai mult, cercetările au arătat că cuplurile cu niveluri ridicate de empatie unul față de celălalt experimentează conflicte mai puțin frecvente și mai puțin intense decât cele care nu o fac.
5. Empatia face relațiile mai rezistente
Pe lângă reducerea discuțiilor și conflictelor frecvente, empatia face relațiile mai rezistente, ceea ce înseamnă că sunt mai bine echipate pentru a face față momentelor dificile, cum ar fi boala, pierderea locului de muncă sau probleme financiare. Acest lucru se datorează faptului că cuplurile care se pricep să empatizeze unul cu celălalt înțeleg mai bine nevoile celuilalt în perioadele grele și în general abilități mai mari de comunicare. Drept urmare, sunt mai bine echipați pentru a face față oricărui lucru pe care viața le-ar pune în cale ca o echipă, în loc să lase momentele dificile să-i destrame.
foto-bestlife.com