Ouăle sunt atât de hrănitoare încât mai sunt supranumite „multivitaminele naturii”. Ele au antioxidanți unici și proprietăți unice pentru funcționarea creierului. Iată 5 motive pentru care trebuie să le incluzi în dieta ta.
1. Ouăle sunt printre cele mai nutritive alimente din lume
Un ou conține o gama impresionantă de substanțe nutritive. Imaginează-ți ca din ou se formează un pui întreg. Ouăle sunt pline de vitamine, minerale, proteine de calitate, grăsimi sănătoase și altele: vitamina B12, B2, A, B5, seleniu, plus cantități mici din aproape toate vitaminele și mineralele de care are nevoie corpul uman (calciu, fier, potasiu, zinc, vitamina E si multe altele). Acestea sunt în gălbenuș, iar albușul conține în mare parte doar proteine.
2. Ouăle îți îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară
Doar pentru ca un aliment conține colesterol, nu înseamnă că va crește nivelul de colesterol din sânge. Ficatul produce colesterol în fiecare zi, iar atunci când mănânci astfel de alimente, acesta produce mai puțin. Deși sunt arătate cu degetul pentru faptul că au mult colesterol în compoziție, ouăle au în realitate un efect benefic asupra sistemului cardiovascular: ridică nivelul de colesterol bun din sânge.
3. Ouăle conțin colină, un nutriment esențial pentru creier
Colina este un nutriment mai puțin cunoscut din complexul de vitamine B, însă este esențial pentru mai multe procese ale corpului. Carențele de colina contribuie la dezvoltarea bolilor de ficat, a bolilor cardiovasculare și a tulburărilor neurologice. Cele mai bune surse naturale sunt gălbenușurile de ouă și ficatul de vită.
4. Ouăle conțin proteine de calitate
Proteinele sunt esențiale pentru un organism sănătos. Ele sunt “cărămizile” din care este făcut corpul. Ele sunt formate din lanțuri simple sau complexe de aminoacizi; Ei bine, ouăle au un profil perfect de aminoacizi și au primit scorul perfect de 100 la acest capitol.
5. Ouăle conțin luteină și zeaxantină, elemente care protejează vederea
Acești doi antioxidanți se găsesc în gălbenuș și reduc riscul de cataractă și degenerarea maculară, două din cauzele principale ale pierderii vederii.