Life

5 obiceiuri zilnice care îți scurtează viața

today27 octombrie 2023

Fundal

A trăi o viață sănătoasă este mult mai complicat decât a face mișcare și a mânca corect. Sarcinile banale pe care le faci în fiecare zi au un impact mai mare decât crezi asupra bunăstării tale. Iată 5 lucruri pe care le faci în fiecare zi care îți iau ani din viață.

1. Nu ai destule condimente în viața ta

Cercetătorii chinezi au urmărit obiceiurile alimentare ale a peste 3 milioane de oameni de-a lungul a 7 ani și au descoperit că cei care au mâncat alimente picante 6 până la 7 zile pe săptămână au un risc cu 14% mai mic de deces, în comparație cu cei care au mâncat mai puțin picant. Potrivit studiului, publicat în BMJ, capsaicina (principalul component activ al ardeiului iute) este foarte important, datorită efectelor sale antiobezitate, antioxidante, antiinflamatorii, anticancerigene și antihipertensive.

2. Petreci mult timp singur

O recenzie recentă publicată în revista Perspectives on Psychological Science a constatat că persoanele lipsite de conexiuni sociale sunt expuse riscului de moarte prematură. Analizând datele a 70 de studii diferite, oamenii de știință au ajuns la concluzia că singurătatea crește riscul de moarte prematură cu 26%, în timp ce viața fără partener îl crește cu 32%. Și mai înfricoșător: Cercetătorii au descoperit că riscurile de izolare socială și singurătate sunt comparabile cu cele asociate cu obezitatea severă.

3. Stai prea mult timp așezat pe scaun

Șezutul pe scaun este inevitabil la locul de muncă, la fel și timpul petrecut în fața computerului. Potrivit unui studiu publicat în Annals of Internal Medicine, timpul sedentar (timpul petrecut stând la televizor, la muncă etc.) a fost asociat cu un risc mai mare pentru toate tipurile de deces, variind de la risc crescut de boli cardiovasculare până la diabet de tip 2. . Un alt studiu din revista Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, a constatat că timpul liber mai lung petrecut stând pe scaun a fost asociat cu riscul de apariție a tuturor cancerelor – dar în special a mielomului multiplu, a cancerului de sân invaziv și a cancerului ovarian – la femei.

4. Naveta te epuizează

Cercetările efectuate în Texas – în special regiunea Dallas-Forth Worth, datorită clasării sale drept una dintre cele mai aglomerate zone ale orașului din SUA – au arătat că naveta lungă a fost direct asociată cu scăderea activității fizice și creșterea tensiunii arteriale. Studiul, publicat în Jurnalul American de Medicină Preventivă, arată că distanțele de navetă de peste 15 mile au fost asociate cu tensiune arterială. Nivelurile ridicate de stres de la naveta în trafic aglomerat au crescut, de asemenea, riscul de oboseală, anxietate, depresie și izolare socială.

5. Nu dormi suficient sau dormi prea mult

Potrivit cercetărilor publicate în revista Sleep, dormitul atât prea mult, cât și prea puțin vă poate expune la un risc mai mare de moarte prematură. Cercetătorii au analizat 17 studii care leagă durata somnului și mortalitatea și au descoperit că, în comparație cu cei care dormeau 7 până la 8 ore în fiecare noapte, oamenii care dormeau mai puțin de 7 ore în fiecare noapte au avut un procent de 12% risc mai mare de deces. Cei care dormeau mai mult de 9 ore și-au crescut riscul de deces cu 30%. Cercetătorii sugerează că, dacă dormiți în mod regulat prea puțin sau prea mult, ar trebui să solicitați asistență medicală, deoarece ar putea exista o cauză medicală.

foto-insider.com

Scris de: Hătcăreanu Andra

Articolul precedent

Life

Aceste 6 semne zodiacale vor avea mare noroc și se vor îmbogăți în 2023

1. Fecioara Fecioara se numără printre zodiile cu cel mai mare potențial de îmbogățire în 2023. Se vor deschide o mulțime de uși pentru ele, conducându-le în vârful succesului. Tendința lor de a face totul perfect va aduce numai lucruri bune. Mediocritatea nu este pentru ele anul acesta. 2. Taur Pentru Taur, anul acesta promite a fi cel mai bun moment pentru a-și dezvolta talentele profesionale. Acesta va fi factorul […]

today27 octombrie 2023

0%