Life

7 alimente care pot dăuna dinților

today1 septembrie 2023

Fundal

Ești ceea ce mănânci” este valabil mai ales când vine vorba de dinții și gingiile tale. Nu trebuie să eviți complet zahărul pentru a avea gingii și dinți mai sănătoși, dar unele alimente sunt mai rele decât altele.

1. Jeleuri

Nu este surprinzător că dulciurile sunt dăunătoare pentru dinți, dar cele care se lipesc de dinți pot fi deosebit de dăunătoare. Acest lucru permite bacteriilor din placă să se hrănească cu zahăr pentru mai mult timp, crescând riscul cariilor dentare. Dulciurile lipicioase pot cauza, de asemenea, obturații sau alte restaurări dentare.

2. Fructe uscate

Fructele întregi oferă multe vitamine importante pentru sănătatea orală și sănătatea generală, dar fructele uscate – precum caisele, smochinele, prunele și sultanele au concentrații mari de zahăr și pot fi la fel de dăunătoare ca dulciurile dacă rămân blocate între dinți sau prinse în crăpături.

3. Alimente bogate în amidon

Pe lângă zahăr, alți carbohidrați rafinați din alimente, cum ar fi pâinea albă, orezul alb și chipsurile de cartofi pot hrăni bacteriile din placă și pot contribui la carii și eroziune dentară, mai ales atunci când sunt prinși în dinți sau lipiți de suprafețele lor.

4. Alimente tari

Unele alimente pot dăuna mai mult dinților dacă îi fac să se ciobească sau să se spargă. Alimentele dure, cum ar fi nucile și bastoanele de bomboane, sunt cauze frecvente ale leziunilor dentare și pot necesita tratament, cum ar fi lipirea sau plasarea unei coroane, în funcție de amploarea daunelor. De asemenea, zdrobirea gheții și mestecatul obiectelor nealimentare pot deteriora dinții.

5. Băuturi dulci

Chiar dacă reduci consumul de dulciuri, este posibil să consumi în continuare zahăr în exces în băuturi. De la băuturi răcoritoare și energizante până la sucuri de fructe, multe băuturi bogate în zahăr au, de asemenea, un conținut ridicat de acid care slăbește și erodează smalțul dinților.

6. Alcool

Multe băuturi alcoolice sunt, de asemenea, bogate în zahăr și acizi, dar alcoolul poate, de asemenea, să usuce gura și să provoace modificări ale mucoasei gurii. Consumul excesiv de alcool este un factor de risc pentru bolile gingiilor și cancerele orale. Băuturile alcoolice de culoare închisă, cum ar fi vinul roșu, provoacă, de asemenea, pete sau decolorare.

7. Medicamente

Deși din punct de vedere tehnic nu sunt alimente, anumite medicamente, cum ar fi antihistaminice, pot provoca decolorarea dinților. În mod similar, apele de gură antiseptice care conțin clorhexidină care sunt utilizate pentru tratarea bolilor gingiilor pot păta dinții dacă sunt utilizate pe o perioadă lungă de timp.

Scris de: Radio Voces Campi

Articolul precedent

Administrație

Medicul Teodor Stoiculescu a primit titlul de “Cetățean de onoare”

Consilierii locali i-au acordat medicului specialist neurolog, Teodor Stoiculescu, titlul de “Cetățean de onoare” al municipiului Călărași, pentru cei 45 de ani de activitate în slujba comunității noastre și implicarea deosebită în tratarea și vindecarea bolilor neurologice. 👉Distincția a fost conferită la inițiativa viceprimarului Nicolae Dragu. ◾Potrivit Referatului de aprobare a proiectului de hotărâre adoptat, în data de 31 august 2023, de către aleșii locali, doctorul Teodor Stoiculescu s-a născut […]

today1 septembrie 2023

0%