Deși internetul are multe avantaje, poate face utilizatorii vulnerabili la fraudă, furtul de identitate și alte escrocherii. Potrivit Symantec, 12 adulți devin victime ale criminalității cibernetice în fiecare secundă. Sfaturi pentru a vă menține în siguranță online:
1. Țineți computerele și dispozitivele mobile la zi.
Având cel mai recent software de securitate, browser web și sistem de operare sunt cele mai bune apărări împotriva virușilor, programelor malware și a altor amenințări online. Activați actualizările automate, astfel încât să primiți cele mai noi remedieri pe măsură ce acestea devin disponibile.
2. Setați parole puternice.
O parolă puternică are cel puțin opt caractere și include un amestec de litere mari și mici, cifre și caractere speciale.
3. Atenție la escrocherii de tip phishing.
Înșelătoriile de tip phishing folosesc e-mailuri și site-uri web frauduloase pentru a păcăli utilizatorii să dezvăluie informații despre contul privat sau de conectare. Nu faceți clic pe linkuri și nu deschideți atașamente sau ecrane pop-up din surse cu care nu sunteți familiarizat. Redirecționați e-mailurile de phishing către Comisia Federală pentru Comerț (FTC) la spam@uce.gov – și compania, banca sau organizația uzurpată în e-mail.
4. Păstrați informațiile personale private.
Hackerii pot folosi profilurile rețelelor sociale pentru a-ți afla parolele și pentru a răspunde la acele întrebări de securitate din instrumentele de resetare a parolei. Blocați-vă setările de confidențialitate și evitați să publicați lucruri precum zile de naștere, adrese, numele de fată al mamei etc. Fiți atenți la solicitările de a intra în legătură cu persoane pe care nu le cunoașteți.
5. Asigurați-vă conexiunea la internet.
Protejați-vă întotdeauna rețeaua wireless de acasă cu o parolă. Când vă conectați la rețele Wi-Fi publice, fiți atenți la informațiile pe care le trimiteți prin aceasta.
6. Cumpărați în siguranță.
Înainte de a face cumpărături online, asigurați-vă că site-ul web folosește tehnologie securizată. Când vă aflați la ecranul de finalizare a comenzii, verificați dacă adresa web începe cu https. De asemenea, verificați dacă pe pagină apare un simbol mic de lacăt blocat.
7. Citiți politicile de confidențialitate ale site-ului.
Deși sunt lungi și complexe, politicile de confidențialitate vă spun cum protejează site-ul informațiile personale pe care le colectează. Dacă nu vedeți sau nu înțelegeți politica de confidențialitate a unui site, luați în considerare să faceți afaceri în altă parte.