Te plictisești ușor? Dacă da, nu ești singur. Mulți oameni experimentează plictiseala în fiecare zi. Ceea ce este interesant, totuși, este că sentimentele de plictiseală afectează oamenii în moduri diferite.
De fapt, unii oameni nu experimentează deloc plictiseala! Din fericire, de îndată ce înțelegem cauza a ceva, putem stabili ce acțiune să întreprindem pentru a le remedia.
Ce înseamnă să fii plictisit?
Sentimentul de plictiseală este descris ca o oboseală sau o stare de rău pentru că fie nu este interesat de o activitate curentă, fie pentru că nu are o ocupație și nu știe ce să facă. Oameni au mecanisme diferite de a face față când vine vorba de plictiseală. De exemplu, o persoană s-ar putea distra prin citirea unei cărți sau ieșind la plimbare. Un altul ar putea apela la stimuli externi, cum ar fi vorbitul la telefon cu prietenii sau vizionarea unui film.
Potrivit unui studiu din 2019 al oamenilor de știință de la Universitatea de Stat din Washington, oamenii care exprimă sentimentul de plictiseală mai des au mai des activitate în partea frontală dreaptă a creierului decât alții.
Motive pentru care oamenii se plictisesc
Este posibil să aveți o tulburare de neurodezvoltare.
Multe persoane care au tulburări de neurodezvoltare, cum ar fi tulburarea de deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD) sau tulburările din spectrul autismului (ASD) suferă adesea de plictiseală.
Atunci când mintea unei persoane se duce în mai multe direcții simultan, adesea are nevoie de mai multe tipuri diferite de stimulare. În plus, s-ar putea să ai multă energie acumulată care încearcă să se exprime, dar nu prea știi cum să o faci.
Nu ești provocat.
Dacă munca nu te provoacă și simți că devine o rutină, s-ar putea să simți că nu are rost să continui pentru că începi să te plictisești.
Nu ai hobby-uri.
Citirea cărților și vizionarea de filme pot fi foarte distractive, dar dacă nu îți oferă posibilitatea de a-ți folosi imaginația și abilitățile de rezolvare a problemelor, în curând vei ajunge să stai acolo ca un bulgăre plictisit.
Majoritatea oamenilor pot obține o satisfacție imensă implicându-se într-o activitate care implică folosirea mâinilor. Ar putea fi un efort creativ, cum ar fi pictura, sau ceva mai utilitar, cum ar fi tâmplăria.
Ești copleșit sau deprimat de responsabilitățile din viața de zi cu zi.
Unii oameni simt că nu se pot implica într-un proiect sau o activitate. Își pierd interesul imediat și nimic nu pare să-i provoace, să-i distreze sau să-i atragă așa cum speră ei. În astfel de situații, persoana s-ar putea simți copleșită din punct de vedere emoțional și fizic sau chiar deprimată.
Când apare depresia, este dificil să cultivi entuziasmul pentru ceva, într-adevăr. S-ar putea să reușești să te simți cu adevărat pozitiv în ceea ce privește perspectiva unui proiect, dar când vine vorba de a-l realiza efectiv, nu ai nicio energie.
Tânjești în mod constant după lucruri noi, interesante.
Varietatea este condimentul vieții, iar noutatea face viața interesantă. Dacă descoperi că te plictisești cu ușurință, s-ar putea să fii un căutător de senzații tari care are nevoie constant de noutate.
Te simți prins în capcană.
Mulți oameni care simt că se plictisesc ușor o fac pentru că simt că nu au prea mult control asupra propriei vieți. De exemplu, adolescenții se plâng adesea de un sentiment de plictiseală. Și de ce nu ar face-o? Nu au un cuvânt de spus în ceea ce se întâmplă în lumea lor.
Activitățile lor de zi cu zi sunt dictate de temele școlare, treburi și activități extracurriculare pe care alții le-au decis pentru ei. Acești tineri s-ar putea să aibă doar puțin timp pentru ei înșiși și, dacă activitățile lor sunt foarte limitate, probabil că se vor sătura să facă același lucru iar și iar.
Urmărești ceva din motive greșite.
Să presupunem că iei un curs de limbă străină pentru că simți că „ar trebui”. Poate că vorbești o singură limbă, iar familia/prietenii/cercul social te presează să înveți alta. Așadar, te înscrii la un program de limbi străine online, dar te plictisești de fiecare dată când încerci să faci o lecție.
După cum puteți vedea, când unii oameni spun că s-au plictisit de un hobby sau alt interes, ceea ce spun adesea este că nu vor să continue ceea ce fac. Într-o situație ca aceasta, nu este un caz de „plictiseală”, ci mai degrabă un dezinteres.