Ieri, 28 februarie, a avut loc Adunarea Generală a Asociaților Consorțiului de Extensie și Dezvoltare Rurală. În cadrul evenimentului, membrilor Consorțiului, fermierii județului Călărași, le-au fost prezentate noile reglementări, precum și calendarul estimativ de lansare a sesiunilor de depunere a cererilor de finanțare aferente intervențiilor din cadrul Pilonului Il din Planul Strategic PAC 2023-2027 în anul 2023. Totodată, în aceeași ședință, au aderat trei noi membri.
An de an, fermierii se întâlnesc în această perioadă și își evaluează activitatea din anul precedent.
“Astăzi, 28 februarie, avut loc întrunirea Consorțiului din care fac parte 106 fermieri atât din judetul Călărași, cât și din județele învecinate. Unul dintre principalele subiecte abordate a fost bilanțul anului 2022, bilanț pe care l-am și aprobat […] Am avut invitați din diverse domenii de activitate, precum diferite bănci regăsite în județul Călărași, dar și agenți economici. Aceștia au venit pentru a-și prezenta ofertele de finanțare, piața utilajelor agricole, dar și sistemele de irigații. Acestea se numără printre preocupările actuale, dar și viitoare ale fermierilor din Bărăgan“, a declarat Vasile Iliuță, președintele Consorțiului de Extensie și Dezvoltare Rurală.
La sfârșitul ordinii de zi, partenerii Consorțiului au ținut scurte prezentări din diferite domenii de activitate. Agenții economici au prezentat fermierilor metodele de finanțare pe care le pot accesa pentru a-și mări producția, în timp ce, firmele care se ocupă de agricultură, le-au adus la cunoștință cele mai noi tehnologii în materie de agricultură.
Totodată, în cadrul aceleași Adunări Generale, membrii Consorțiului de Extensie și Dezvoltare Rurală au votat în unanimitate aderarea a trei noi fermieri. Pe lângă beneficiile pe care le au fermierii care sunt membrii ai Consorțiului, aceștia au și obligații. Una dintre aceste obligații se referă la vânzarea prin intermediul Consorțiului a 75% din producție.
,,Prin aceasta aderare îmi doresc să pot vinde produsele la un preț mai bun, dar și în momentul pe care eu îl consider oportun. Voi îndeplini toate regulile și îndatoririle necesare pentru buna funcționare a Consorțiului“, a declarat Ștefan Barbu, fermier.
Inițiatorul și fondatorul Consorțiului Extensie și Dezvoltare Rurală, Gabriel Popescu, a prezentat noilor membri o serie de sfaturi.
,,În procesul de constituire al Consorțiului, principiul matematic minus cu minus nu a funcționat. Unul dintre criteriile de bază pe care ne-am axat în constituirea Consorțiului este performanța. Rog noii membri să aibă conștiința intrării într-un grup elită. Aveți menirea și sarcina de a asigura progresul. Informațiile pe care astăzi le-ați primit de la directorii AFIR, APIA, de la agenții economici, nu trebuie să le înmagazinati, ci să le difuzati“, a conchis Gabriel Popescu, fondatorul Consorțiului de Extensie și Dezvoltare Rurală., potrivit canalsud.ro.