Life

Ai mulți prieteni și totuși te simți singur? Iată explicațiile!

today10 octombrie 2023

Fundal

Sondajul Relationships Australia’s Relationship Indicators 2022 a arătat că suntem mai singuri ca niciodată, arătând că aproape un sfert (23,9%) dintre australieni sunt singuri. Aproape jumătate (45,9%) dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani au raportat că se simt singuri emoțional.

Singurătatea emoțională este diferită de singurătatea socială. Singurătatea socială se referă la lipsa unei rețele sociale, în timp ce singurătatea emoțională este lipsa unei conexiuni emoționale strânse.

Explorăm câteva dintre motivele pentru care s-ar putea să te simți singur chiar și atunci când ai prieteni.

Conexiunile tale sunt superficiale

Petrecerea timpului cu prietenii superficial te poate face să te simți mai singur decât dacă ai fi stat singur acasă. Experții au descoperit că prea multe interacțiuni superficiale ne pot face să ne simțim singuri și neînțeleși.

Omul de științe sociale Kasley Killam explică:

Singurătatea poate apărea din faptul că nu te simți văzut, înțeles sau validat. Poate veni din petrecerea timpului cu oameni care nu vă împărtășesc valorile sau interesele. De asemenea, poate proveni din prea multe interacțiuni superficiale și nu suficiente conexiuni mai profunde.”

Nu contează câți prieteni ai – dacă nu te conectezi la un nivel mai profund, ei te pot lăsa să te simți nemulțumit și singur emoțional.

Pot dura ani – chiar decenii – pentru a-ți găsi cu adevărat oamenii. Acesta nu trebuie să fie un grup de oameni. Ar putea fi doar un prieten apropiat care te înțelege cu adevărat, îți împărtășește valorile și interesele și te face să te simți cu adevărat înțeles și validat.

Explorăm modalități de a face conexiuni mai profunde pe baza valorilor și intereselor tale în această postare de blog.

Nu toate prieteniile sunt făcute pentru a dura.

Mulți dintre noi aflăm că acei prieteni din copilărie sau grupuri sociale de liceu ar putea dispărea pe măsură ce ne maturizăm și descoperim cine suntem cu adevărat. S-ar putea să nu mai împărtășiți prea multe în comun și s-ar putea chiar să găsiți dezacorduri care încep să apară pe măsură ce valorile și convingerile voastre prind contur.

Socializezi greșit

Nu există o modalitate corectă sau greșită de a socializa. Dar dacă te simți epuizat și copleșit după ce ai stat într-un grup mare de oameni, ar putea fi un semn să schimbi modul în care petreci timpul cu oamenii la care îți pasă.

Indiferent dacă ești introvertit, extrovertit sau undeva la mijloc, modul în care socializăm poate avea un impact semnificativ asupra nivelurilor noastre de energie și asupra modului în care ne simțim conectați cu oamenii cu care petrecem timpul.

Nu ești tu însuți

Este greu să simți un sentiment de apartenență și acceptare atunci când nu știi cine ești – sau îți schimbi părți ale personalității pentru a-i liniști pe cei cu care ești. Dacă descoperi că trebuie să ascunzi sau să schimbi lucruri despre tine sau dacă mergi pe coji de ouă în jurul oamenilor, ar putea merita să iei în considerare cât de sănătoase și autentice sunt cu adevărat acele prietenii.

De exemplu, dacă ești părinte, dar niciunul dintre prietenii tăi nu este interesat de copii, s-ar putea să nu te simți confortabil să împărtășești acea parte a vieții tale. Evitarea acestui subiect poate fi neautentică și izolatoare pentru tine.

Unele prietenii pot face mai mult rău decât bine pentru stima de sine și bunăstarea noastră. Dacă nu ești tu însuți și rămâi fidel identității și valorilor tale, probabil că vei simți o deconectare.

Te lupți mental

Dacă te simți singur sau detașat de oamenii la care îți pasă, ar putea fi un semn că se întâmplă altceva pentru tine.

Poate că treci acum printr-o perioadă grea din punct de vedere mental, te simți epuizat de la școală, de la serviciu sau de la educația părintească, sau doar că ești în general copleșit de responsabilitățile vieții. Și asta e în regulă.

Nu putem fi întotdeauna cei mai sociabili și mai energici sinele noastre. Dar dacă te retragi de prieteni și familie sau te lupți cu sentimente de singurătate, sunt șanse să existe ceva mai adânc sub suprafață.

A vorbi cu un consilier profesionist vă poate ajuta să rezolvați aceste sentimente într-un spațiu sigur, fără judecată și să găsiți modalități sănătoase de a face față.

Scris de: Hătcăreanu Andra

Articolul precedent

Life

7 sfaturi pentru a vă proteja online

Deși internetul are multe avantaje, poate face utilizatorii vulnerabili la fraudă, furtul de identitate și alte escrocherii. Potrivit Symantec, 12 adulți devin victime ale criminalității cibernetice în fiecare secundă. Sfaturi pentru a vă menține în siguranță online: 1. Țineți computerele și dispozitivele mobile la zi. Având cel mai recent software de securitate, browser web și sistem de operare sunt cele mai bune apărări împotriva virușilor, programelor malware și a altor […]

today10 octombrie 2023

0%