Life

Alimente care contribuie la apariția stărilor de anxietate

today14 martie 2023

Fundal

Cei care se luptă cu atacurile de panică şi anxietate pot avea de suferit mai mult dacă nu pot renunţa la anumite alimente care le dau energie, dar le accentuează stările negative. Renunţarea la alimentele pe care le vezi ca pe nişte energizante s-ar putea să aibă urmări benefice. Dacă ai probleme din cauza anxietăţii, vei descoperi că eşti mai relaxat pe parcursul zilei, îţi este mai ușor să te trezeşti, ai mai puține momente în care îţi simţi palmele transpirate și ritmul cardiac nu va mai fi alert, potrivit clickpentrufemei.ro. Această reacție a fost explicată de farmacologul australian Treasure McGuire.

Cafeaua, alcoolul şi dulciurile contribuie la apariţia stărilor de anxietate

Dr. Treasure McGuire atrage atenţia că, în ciuda faptului că este un bun stimulent, cofeina poate „duce la efecte nervoase asupra corpului”. „Nu am putea spune că este o cauză a anxietății, dar cofeina poate contribui la anxietate într-un mod legat de doză”, a spus experta. Potrivit Abc.net.au, psihologul Melissa Taitimu avertizează că unul dintre efectele cofeinei este alimentarea acelei părţi a sistemului nervos care dă semnalul numit „luptă sau fugi”. „Substanțe ca alcoolul, cofeina și alimentele cu un conţinut ridicat de zahăr hrănesc sistemul nervos simpatic și, prin urmare, hrănesc anxietatea”, a subliniat psihologul.

Cofeina hrănește anxietatea şi crește ritmul cardiac

Cercetările au arătat că un consum mare de cofeină după o perioadă fără cofeină crește pentru scurt timp anxietatea la persoanele care suferă deja de tulburări de panică sau anxietate. Nu există încă suficiente dovezi pentru a arăta în mod concludent efectele reducerii cofeinei asupra tulburărilor de sănătate mintală, dar psihologul Taitimu spune că, în timp ce unii oameni pot experimenta efecte pozitive în urma reducerii consumului de cafea, pot exista și alți factori în spatele anxietății sau a altor experiențe de sănătate mintală.

Câtă cafea ar trebui să bei dacă te lupţi cu anxietatea?

Farmacologul australian Treasure McGuire a observat o creştere a consumului de cafea. „Problema este că, în special în anii 2020, se beau găleți de cafea şi se găseşte cafeină în orice, de la băuturile energizante până la latte-ul tău”.

Conform recomandărilor de sănătate, adulții sănătoși pot consuma în general aproximativ 400 de miligrame de cofeină pe zi care poate să provină din cafea, ceaiuri, ciocolată și băuturi energizante.

Consumul unei cafele pe zi ar putea să prevină boala Parkinson, depresia și boala Alzheimer, iar două-trei cafele sunt asociate cu un risc mai scăzut de apariție a mai multor cancere, diabet de tip 2, litiază biliară și gută. Totuşi, excesul de cofeină, mai precis peste 500 mg creşte anxietatea, agitaţia și riscul de probleme ale inimii, osteoporoză sau insomnie.

Dr Taitimu spune că eliminarea cofeinei ar putea fi ca „un masaj intern pentru sistemul nervos”. Se poate înlocui cafeaua cu băuturi precum ceaiul verde sau cafeaua decofeinizată. Psihologul McGuire sugerează: „Ține un jurnal timp de o săptămână și vezi câtă cofeină consumi cu adevărat pe zi, apoi taie-o cu 10% în prima săptămână, încă 10% în săptămâna următoare și apoi nu vei observa”.

Scris de: Hătcăreanu Andra

Articolul precedent

Actual

Pe 30 martie, în Sala ”Barbu Știrbei” se va juca piesa de teatru „O oră de liniște”

Joi, 30 martie, la ora 19:00 în Sala ”Barbu Știrbei” se va juca piesa de teatru "O oră de liniște". Piesa prezintă povestea lui Michel, scenograf de film reputat care descoperă într-o piață de vechituri din Paris legendarul album al lui Neil Youart, "Me, myself and I, pe care îl căuta de ani de zile. În timp ce vrea să asculte în liniște în sufrageria lui prețiosul album, lumea întreagă […]

today14 martie 2023

0%