Săptămâna aceasta au demarat lucrările proiectului Realizare și modernizare în PT sediul poliției locale, str Mușețelului, nr 2A, mun Călărași. Obiectivul de investiții este finanțat din bugetul local, fiind alocată suma de 2,997.194,01 lei (fără TVA).
Pe lângă faptul că Direcția Poliția Locală Călărași urmează a-și desfășura activitatea în condiții moderne, viitorul sediu va deține și un Centru de comandă şi management al traficului, care va reprezenta punctul central al sistemului şi va fi responsabil cu managementul sistemului de trafic, implicând în funcţionarea sa, în cea mai mare măsură, personalul Poliţiei Locale, reprezentanţi ai Jandarmeriei Călărași, Poliţiei Rutiere, ISU Călărași. Centrul de comandă va fi finanțat din fonduri europene, prin proiectul “Îmbunătăţirea transportului public de călători în municipiul Călăraşi şi creşterea performanţelor acestuia prin crearea unui sistem inteligent de management al traficului şi monitorizare video, bazat pe instrumente inovative şi eficiente”, derulat prin POR 2014-2020, care are o valoare de 3,854 milioane Euro (18.307.980,25 lei).
Așadar, prin efortul financiar propriu al Primăriei Municipiului Călărași, va fi consolidat şi modernizat fostul punct termic situat în strada Muşeţelului nr. 2A (imobil aflat în proprietatea acesteia), urmând ca, în etapa finală a lucrărilor de amenajare să se intervină cu fondurile europene aprobate prin proiect, în acea parte a clădirii destinată centrului de comandă (aproximativ 1/3 din suprafaţa totală modernizată), în scopul realizării dotărilor tehnice specifice (software de management al traficului, software de management al defectărilor, interfaţa cu operatorii sistemului de management al traficului, etc).
Proiectul european prin care va fi realizat acest Centru de comandă propune realizarea unui sistem inteligent de management al traficului pentru municipiul Călărași, care să conducă la creşterea gradului de atractivitate a transportului public, prin creşterea numărului de utilizatori ai transportului public şi implicit renunţarea la automobilul personal, la creşterea siguranţei reţelei de transport public, promovarea priorității transportului public, la reducerea poluării prin reducerea emisiilor de CO2 din transport, la creşterea nivelului de eficienţă în circulaţie prin reducerea timpilor de călătorie şi a consumului de combustibil.
Totodată, prin proiect se vor moderniza 17 intersecții şi 5 treceri de pietoni (cu buton), prin instalarea de semafoare inteligente, rețele de electroalimentare și reţele de date, camere video de supraveghere şi senzori, se vor realiza rețele de comunicații prin care toate punctele de prezenţă din teren (intersecţii) vor fi conectate cu Centrul de management al traficului, prin reţea de date, realizată pe suport de fibră optică.
În prezent, la nivelul Municipiului Călăraşi nu există nici un sistem de management centralizat al traficului rutier.