Administrație

Au fost ridicate 20 de mașini abandonate pe domeniul public din municipiul Călărași

today26 august 2022

Fundal

Începând cu data de 01.08.2022, competenţa aplicării regimului juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate revine poliţiştilor locali din cadrul Poliţiei Locale Călărași.

❗️ Noţiunile de vehicule fără stăpân şi abandonate, conform Legii 421/2002, modificată și completată, sunt definite astfel:

▶️ Art. 2

a) 𝐯𝐞𝐡𝐢𝐜𝐮𝐥 𝐟𝐚̆𝐫𝐚̆ 𝐬𝐭𝐚̆𝐩𝐚̂𝐧 – vehiculul de orice categorie, fără plăcuţă de înmatriculare sau alte marcaje oficiale ori înmatriculate în străinătate, staţionat pe domeniul public sau privat al statului ori a unităților administrativ-teritoriale, al cărui proprietar sau deţinător legal este necunoscut.

b) 𝐯𝐞𝐡𝐢𝐜𝐮𝐥 𝐚𝐛𝐚𝐧𝐝𝐨𝐧𝐚𝐭 – vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale de cel puţin 6 luni, al cărui proprietar sau deţinător legal este cunoscut, însă există indicii temeinice că acesta nu respectă condițiile legale pentru a circula pe drumurile publice.

▶️ Depistarea vehiculelor din categoria celor fără stăpân sau abandonate se realizează din oficiu sau ca urmare a sesizărilor făcute de către orice persoană fizică/juridică, autorităti, instituţii sau servicii publice, sesizări în urma cărora polițiștii locali aplică pe caroseria vehiculului o înștiințare, prin care se aduc la cunoştinţă proprietarului/utilizatorului vehiculului, obligaţiile pe care trebuie să le îndeplinească, în vederea menţinerii vehiculului pe domeniul public, precum şi faptul că sunt efectuate verificări, în vederea demarării procedurii de aplicare a Legii 421/2002.

📍 În urma verificărilor efectuate asupra condițiilor legale de circulație a vehiculului, dacă reiese că vehiculul are inspecția tehnică periodică expirată polițiștii locali întocmesc un proces-verbal de constatare şi afişează o somaţie pe caroseria vehiculului, prin care solicită ridicarea acestuia de pe domeniul public, în termen de 10 zile (cf. art.3 alin.2 din Legea nr. 421/2002). În cazul vehiculelor abandonate, pe lângă ITP expirat, este necesară probarea termenului de 6 luni de imobilizare a vehiculului pe domeniul public (art.2 lit.b).

📍 Pentru vehiculul al cărui proprietar nu a fost identificat, caracteristicile tehnice ale vehiculului depistat pe domeniul public şi locul unde a fost identificat, se aduc la cunoştinţă publică prin publicarea unui anunţ într-un cotidian local şi prin afişarea anunţului la sediul Primăriei Municipiului Călărași precum și publicarea anunțului pe paginile de socializare ale Poliției Locale Călărași și Primăriei Călărași (cf. art.6 din Legea nr. 421/2002).

📍 În situaţia în care vehiculul nu este ridicat de pe domeniul public în termenul stipulat, la propunerea Poliţiei Locale Călărași, Primarul municipiului Călărași emite dispoziţie de declarare a stării de abandon/fără stăpân, în baza căreia se dispune ridicarea vehiculului de pe domeniul public şi depozitarea acestuia în spațiul special amenajat în acest sens.

📍 Condițiile generale pentru 𝐫𝐞𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐯𝐞𝐡𝐢𝐜𝐮𝐥𝐞𝐥𝐨𝐫 sunt prevăzute la art. 7 din Legea nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparținând domeniului public sau privat al statului ori a unităților administrativ-teritoriale, printre care fiind impusă obligativitatea deţinerii inspecţiei tehnice periodice valabile.

📍 În cazul în care nu sunt îndeplinite condițiile de la art. 7, legiuitorul oferă posibilitatea restituirii vehiculului, în conformitate cu prevederile art.11 alin. (1) din Legea nr. 421/2002, respectiv dovada calității de proprietar și achitarea sumei de 2000 lei, cu titlu de amendă.

📍 Pentru vehiculul ridicat de pe domeniul public şi nerevendicat de proprietarul/deţinătorul legal conform termenelor procedurale, la propunerea Poliţiei Locale Călărași, Primarul municipiului Călărași va emite o dispoziţie de trecere a vehiculului în proprietatea Municipiului Călărași, liber de orice sarcini, urmând a fi valorificat în condiţiile legii.

👉 Până la data de 25.08.2022 polițiștii locali au identificat pe raza municipiului 43 de autovehicule ce fac obiectul prevederilor Legii 421 din 2002, 20 dintre acestea fiind deja ridicate, continuând procedurile legale pentru celelalte autovehicule.

Scris de: Hătcăreanu Andra

Articolul precedent

Administrație

Continuă lucrările de modernizare a străzilor din municipiul Călărași

Continuă lucrările de modernizare a străzilor din municipiul Călărași. De data aceasta, pe strada Rahova, s-a turnat stratul de uzură. În zilele imediat următoare se vor monta indicatoarele rutiere şi se vor realiza marcajele. „Pe această stradă se va institui circulaţie cu sens unic, dinspre strada Portului către B-dul Cuza Vodă. În curând, demarăm lucrările de reabilitare a străzii Viitor.”, este mesajul transmis de primarul Marius Dulce.

today26 august 2022

0%