Conform unor studii, în întreaga lume există milioane de dispozitive electronice nefolosite, telefoane mobile vechi, console de jocuri, aparate stereo vechi, echipamente computerizate învechite și imprimante. Acestea conțin cupru, argint și chiar aur, împreună cu o gamă largă de elemente valoroase.
Cineva s-a gândit deja să exploateze această resursă urbană și chiar și scoată bani buni din ea. Spre exemplu, profesorul Veena Sahajwalla are, în acest moment, în cadrul Universităţii New South Wales din Australia, o importantă producţie de aur, argint şi cupru. Da, așa cum ai ghicit, această producție este una rezultată din extracția metalelor din electrocasnicele pe care le arunci tu.
„Modelele economice arată că o micro-fabrică construită cu circa 500.000 de dolari poate genera venituri şi locuri de muncă în doar doi-trei ani. Asta înseamnă că există, deopotrivă, beneficii pe plan social, economic şi de mediu”, a declarat Veena Sahajwalla.
Spre exemplu, un tub de televizor conține 450 de grame de cupru, 5,7 grame de aur și 227 de grame de aluminiu. Firește, cantitățile sunt mai mici în cazul telefoanelor mobile ce au ieșit din uz. Însă dacă ți-ar veni ideea să le colectezi, ca mai apoi să urmezi exemplul lui Sahajwalla, cu siguranță ai avea șanse reale să obții profit de pe urma acestora.
Spre exemplu, în anul 2016, o cantitate de aproximativ 435.000 de tone de telefoane a generat metale (dintre cele menționate anterior, inclusiv aur) în valoare de circa 9,4 miliarde de euro.