Neobișnuit

„Bateria cu nisip” ar putea rezolva marea problemă a energiei verzi

today7 iulie 2022

Fundal

Cercetătorii finlandezi au instalat prima „baterie cu nisip” complet funcțională din lume, care poate stoca energie verde luni de zile. Dezvoltatorii spun că acest lucru ar putea rezolva problema aprovizionării pe tot parcursul anului, o problemă majoră pentru energia verde.

Finlanda primește cea mai mare parte a gazului din Rusia, așa că războiul din Ucraina a atras atenția asupra problemei energiei verzi. Dar într-un colț al unei mici centrale electrice din vestul Finlandei se află o nouă piesă de tehnologie care are potențialul de a atenua unele dintre aceste griji.

Elementul cheie al acestui dispozitiv? Aproximativ 100 de tone de nisip de construcție, îngrămădite într-un siloz cenușiu plictisitor. Aceste boabe aspre și gata să reprezinte o modalitate simplă și rentabilă de stocare a energiei atunci când este cel mai necesar.

În prezent, majoritatea bateriilor sunt fabricate cu litiu și sunt scumpe cu o amprentă fizică mare și pot face față doar unei cantități limitate de putere în exces.

Însă, în orașul Kankaanpää, o echipă de tineri ingineri finlandezi a finalizat prima instalare comercială a unei baterii realizate din nisip despre care cred că poate rezolva problema stocării într-un mod ieftin, cu impact redus. „Ori de câte ori există un astfel de val mare de electricitate verde disponibilă, dorim să o putem introduce în depozit foarte repede”, a spus Markku Ylönen, unul dintre cei doi fondatori ai Polar Night Energy care au dezvoltat produsul.

Dispozitivul a fost instalat în centrala electrică Vatajankoski care conduce sistemul de termoficare din zonă. Electricitatea ieftină încălzește nisipul până la 500C prin încălzire rezistivă (același proces care face ca focurile electrice să funcționeze). Aceasta generează aer cald care circulă în nisip prin intermediul unui schimbător de căldură. Nisipul este un mediu foarte eficient pentru stocarea căldurii și pierde puțin în timp. Dezvoltatorii spun că dispozitivul lor ar putea menține nisipul la 500C timp de câteva luni.

Deci, atunci când prețurile la energie sunt mai mari, bateria evacuează aerul cald care încălzește apa pentru sistemul de termoficare care este apoi pompată în jurul caselor, birourilor și chiar a piscinei locale. Ideea bateriei de nisip a fost dezvoltată pentru prima dată la o fostă fabrică de celuloză din orașul Tampere, consiliul donând spațiul de lucru și oferind finanțare pentru a-l demara.

Dacă avem niște centrale electrice care funcționează doar câteva ore în timpul iernii, când va fi cel mai frig, va fi extrem de scump”, a spus Elina Seppänen, specialist în energie și climă pentru oraș. „Dar dacă avem acest tip de soluție care oferă flexibilitate pentru utilizarea și stocarea căldurii, cred că ar ajuta foarte mult în ceea ce privește cheltuielile.”

Una dintre marile provocări acum este dacă tehnologia poate fi extinsă pentru a face cu adevărat diferența – și vor putea dezvoltatorii să o folosească pentru a scoate electricitate, precum și căldură? Eficiența scade dramatic atunci când nisipul este folosit doar pentru a returna energie la rețeaua electrică.

Dar stocarea energiei verzi sub formă de căldură pe termen lung este, de asemenea, o oportunitate uriașă pentru industrie, unde cea mai mare parte a căldurii de proces care este utilizată în alimente și băuturi, textile sau produse farmaceutice provine din arderea combustibililor fosili.

Scris de: Radio Voces Campi

Articolul precedent

Life

Rihanna o depășește pe Kim Kardashian ca fiind cea mai tânără femeie miliardară din America

În iunie, Forbes a lansat lista din 2022 cu „Cele mai bogate femei din America”, care clasifică cele mai bogate femei din Statele Unite. Raportul a constatat că, la 34 de ani, Rihanna este cea mai tânără femeie miliardară din America, cu o avere netă estimată la 1,4 miliarde. Rihanna este pe locul 21 pe listă. Acest clasament o face pe Kim Kardashian, în vârstă de 41 de ani, al […]

today7 iulie 2022

0%