Desi nu este foarte des consumat, ghimbirul are numeroase proprietăți si beneficii asupra sănătății organismului, multe dintre acestea chiar demonstrate prin studii si cercetări. Printre cele mai cunoscute sunt întărirea sistemului imunitar, luptă impotriva diverselor bacterii si chiar la intensificarea metabolismului.
Ghimbirul are denumirea oficial de “Zingiber officinale” si este o plantă originală din padurile tropicale din Sudul Asiei. Acesta are o lungă istorie, fiind folosit de foarte mulți ani ca si condiment în alimentație, dar si în medicina naturistă.
Beneficiile consumului de ghimbir
Ghimbirul este considerat de mulți un aliment minune, cu reale beneficii împotriva unui spectru larg de afecțiuni si boli. Desigur, chiar și în acest caz, asta nu înseamna că nu mai trebuie să consulți un medic. Dimpotrivă! Medicul poate să-ți recomande un tratament medicamentos, iar ghimbirul să fie folosit ca și un adjuvant.
Ajută funcția digestivă
Ghimbirul previne aparitia disconfortului digestiv, indigestia sau balonarea. Acest lucru se intampla deoarece stimuleaza enximele cu rol in absorbtia nutrientilor. De asemenea, deoarece are proprietati antiinflamatorii, acesta ajuta la relaxarea muschiilor stomacului, facilitand in acest fel o mai buna digestie.
Poate preveni infectiile orale
A fost demonstrat că ghimbirul previne infectiile orale, luptand impotriva dezvoltarii bacteriilor care produc boli gingivale. In aceasta categorie intra gingivita sau parodontoza.
Un foarte bun energizant si antioxidant
Este cunoscut faptul ca are proprietati antioxidante, iar din acest motiv sustine functia cognitiva in procesul de imbatranire, dar si ajuta la imbunatatirea memoriei. Pe langa proprietatile antioxidante, ghimbirul este si un foarte bun energizant, putand a se compara chiar si cu cafeaua.
Impotriva gripei si a racelii
Cauti un remediu naturist impotriva racelii si gripei? Atunci cu siguranta trebuie sa incluzi pe lista si radacina de ghimbir. Deoarece are proprietati diaforetice, ghimbirul activeaza procesul de transpiratie. Reducerea reduce simptomele in cazul racelolor si a gripelor si ajuta la intarirea sistemului imunitar.