Life

Ce efecte au băuturile energizante asupra organismului

today16 martie 2023

Fundal

Care sunt cele mai populare băuturi la o petrecere? Britanicii au făcut studii și au tras concluzia: energizantele, alcoolul și sucurile de fructe – asa arată cocktail-ul preferat de tineri. Nu avem cercetări similare și în România, dar rezultatele se pot confirma direct, la centrul de toxicologie de la cel mai mare spital de pediatrie din tara.

uturile energizante amplifică acțiunea alcoolului și sporesc efectele fumului de țigară. Băuturile energizante pot fi consumate ocazional. Pe termen lung, însă, pot afecta ritmul cardiac. De asemenea, împiedică acțiunea calciului. De aceea nu sunt recomandate în adolescentă, potrivit foodstory.ro. „La adolescenți a apărut o situație nouă. Ei se stimulează să consume cantități foarte mari de alcool tare într-un timp foarte scurt”, spune doctorul Coriolan Ulmeanu, sef sectie de toxicologie. „Ficatul care trebuie să detoxifice nu are timp să intre în actiune, nu are cantitătile necesare de alcool-dehidragenal care să detoxifice”, mai spune specialistul.

Medicii germani au arătat că băuturile energizante acționează pe ventriculul stâng al inimii, cavitatea ce pompează sânge în corp. O face să se se contracte mai puternic. Un adult poate să consume până la două doze într-o zi, dar în adolescență această cantitatea este prea mare. La extrem, dacă băuturile energizante sunt consumate accidental de către un copil mic, mergeți de urgență la spital.

Scris de: Radio Voces Campi

Articolul precedent

Administrație

Primăria Călărași a demarat lucrările de întreţinere a carosabilului pe strada Zăvoiului

Primăria Călărași a demarat lucrările de întreţinere a carosabilului pe strada Zăvoiului, tronsonul cuprins între str. Prel. Bucureşti şi str. Macului. Acestea vizează frezarea asfaltului existent, aducerea la cotă a căminelor, turnarea unui strat de beton pentru egalizare, aplicarea materialului geocompozit antifisură şi la final turnarea stratului de asfalt. „Se va interveni acolo unde este cazul şi pentru reabilitarea trotuarelor. În zonă, în urmă cu o jumătate de an s-a […]

today16 martie 2023

0%