Care sunt cele mai populare băuturi la o petrecere? Britanicii au făcut studii și au tras concluzia: energizantele, alcoolul și sucurile de fructe – asa arată cocktail-ul preferat de tineri. Nu avem cercetări similare și în România, dar rezultatele se pot confirma direct, la centrul de toxicologie de la cel mai mare spital de pediatrie din tara.
Băuturile energizante amplifică acțiunea alcoolului și sporesc efectele fumului de țigară. Băuturile energizante pot fi consumate ocazional. Pe termen lung, însă, pot afecta ritmul cardiac. De asemenea, împiedică acțiunea calciului. De aceea nu sunt recomandate în adolescentă, potrivit foodstory.ro. „La adolescenți a apărut o situație nouă. Ei se stimulează să consume cantități foarte mari de alcool tare într-un timp foarte scurt”, spune doctorul Coriolan Ulmeanu, sef sectie de toxicologie. „Ficatul care trebuie să detoxifice nu are timp să intre în actiune, nu are cantitătile necesare de alcool-dehidragenal care să detoxifice”, mai spune specialistul.
Medicii germani au arătat că băuturile energizante acționează pe ventriculul stâng al inimii, cavitatea ce pompează sânge în corp. O face să se se contracte mai puternic. Un adult poate să consume până la două doze într-o zi, dar în adolescență această cantitatea este prea mare. La extrem, dacă băuturile energizante sunt consumate accidental de către un copil mic, mergeți de urgență la spital.