Divers

Ce rol au ilustrațiile în cărțile de la Univers Enciclopedic

today3 mai 2022

Fundal
Pentru prima data, ideea de a face din carte ilustrata un mijloc de educatie artistica a copiilor a aparut la sfarsitul secolului al XIX-lea. Si, desi principiul principal al cartii pentru copii a fost „frumusetea”, a existat in mod clar dorinta de a transmite cititorului valorile culturii artistice si ale creativitatii artistice. Editura Univers Enciclopedic are grija sa ofere micilor citittori cele mai frumoase ilustratii cu cel mai bogat continut. Aceasta editura carti ofera carti copiilor de toate varstele, pe fiecare gust si necesitate.

 

Dar ce rol au ilustratiile in povesti pentru copii

Cunoasterea cartii apare la copil chiar din primele luni de viata. Ilustratiile prezentate in carte sunt una dintre primele opere de arta care exista in societatea oamenilor pe care o intalneste un copil. Ilustratorul cartii „vine” la copil cand acesta inca nu poate vorbi sau merge. Tabloul oferit copilului de catre artist formeaza o dragoste pentru frumos, le insufla un gust artistic si ii introduce in lumea din jurul lor. Deoarece ilustratia este o imagine reala vizibila, este foarte importanta pentru cresterea si dezvoltarea copilului. Desenul este un mijloc de exprimare artistica, a carui perceptie pentru copii este un nou pas in intelegerea lumii.

Univers Encilopedic ofera carti cu ilustratii care opresc momentul descris in lucrare, si fac posibila patrunderea in lumea inventata de scriitor, poet. O ilustratie cu adevarat artistica se imbina intotdeauna strans cu textul cartii, formand cu acesta o unitate inseparabila.

In primul rand, copilul isi recunoaste jucariile din imagine, animalele de companie – o pisica, un caine. Mai tarziu, o poza de carte ii va prezenta animale, pasari, pe care nu le-a vazut inca in realitate, dar a auzit despre ele in versurile mamei sale, sau in basme.

Ce rol au culorile

Pentru a face imaginea artistica din ilustratie mai expresiva, autorii folosesc culoarea pentru desen, compozitia paginii cartii si aspectul cartii in ansamblu.

Culoarea este principalul asistent al artistului. El este cel care joaca un rol important in procesul de perceptie de catre copil a ilustratiei. Acest lucru se datoreaza emotionalitatii deosebite a copiilor, receptivitatii crescute a acestora la culoare.

Transmitand in desen caracterul unei persoane, starea sa de spirit, este necesar sa se afiseze momentul miscarii, anumite gesturi. Ilustratorii pentru copii transmit spatiul conditionat, plasand in desen in partea de sus a foii ceea ce este departe si dedesubt ceea ce este aproape – acest lucru este mai de inteles pentru copil.

Daca un adult nu numai ca ii familiarizeaza pe copii cu continutul textului, ci acorda si atentie mijloacelor artistice si expresive ale graficii cartilor, acest lucru creste semnificativ nivelul de perceptie artistica a copiilor, contribuie la aparitia interesului si a dorintei de a lua in considerare ilustratiile, si provoaca un raspuns emotional la el.

Rolul parintelui

Cand un parinte ii citeste copilului, sarcina principala este sa atraga atentia copiilor asupra ilustratiei. Aici un rol esential il joaca intrebarile care necesita o anumita descriere a aspectului si starii emotionale, a trasaturilor caracteristice eroului. Intrebarile adultilor il fac pe copil sa se uite mai atent la imagine, sa stabileasca unele conexiuni, sa traga concluzii simple, generalizari. Memoria vizuala, perceptia artistica se vor forma treptat, la inceput inconstient, emotional, lasand o amprenta in sufletul copilului, introducandu-l in adevarata frumusete.

Scris de: admin

Articolul precedent

Life

Celebrități care au probleme cu tenul

Vedetele sunt mereu în centrul atenției, pielea celebrităților poate părea întotdeauna perfectă, dar nu vă lăsați păcăliți. Make-up artiștii și retușurile din PhotoShop pot face ca pielea să arate impecabil în fața camerei și în paginile revistelor tale preferate. Celebrități precum Brad Pitt, Morgan Freeman și alții se luptă cu probleme ale pielii care pot afecta pe oricine, cum ar fi acneea și psoriazisul. Cameron Diaz: Acnee Cameron Diaz este […]

today3 mai 2022

0%