Dar ce rol au ilustratiile in povesti pentru copii
Cunoasterea cartii apare la copil chiar din primele luni de viata. Ilustratiile prezentate in carte sunt una dintre primele opere de arta care exista in societatea oamenilor pe care o intalneste un copil. Ilustratorul cartii „vine” la copil cand acesta inca nu poate vorbi sau merge. Tabloul oferit copilului de catre artist formeaza o dragoste pentru frumos, le insufla un gust artistic si ii introduce in lumea din jurul lor. Deoarece ilustratia este o imagine reala vizibila, este foarte importanta pentru cresterea si dezvoltarea copilului. Desenul este un mijloc de exprimare artistica, a carui perceptie pentru copii este un nou pas in intelegerea lumii.
Univers Encilopedic ofera carti cu ilustratii care opresc momentul descris in lucrare, si fac posibila patrunderea in lumea inventata de scriitor, poet. O ilustratie cu adevarat artistica se imbina intotdeauna strans cu textul cartii, formand cu acesta o unitate inseparabila.
In primul rand, copilul isi recunoaste jucariile din imagine, animalele de companie – o pisica, un caine. Mai tarziu, o poza de carte ii va prezenta animale, pasari, pe care nu le-a vazut inca in realitate, dar a auzit despre ele in versurile mamei sale, sau in basme.
Ce rol au culorile
Pentru a face imaginea artistica din ilustratie mai expresiva, autorii folosesc culoarea pentru desen, compozitia paginii cartii si aspectul cartii in ansamblu.
Culoarea este principalul asistent al artistului. El este cel care joaca un rol important in procesul de perceptie de catre copil a ilustratiei. Acest lucru se datoreaza emotionalitatii deosebite a copiilor, receptivitatii crescute a acestora la culoare.
Transmitand in desen caracterul unei persoane, starea sa de spirit, este necesar sa se afiseze momentul miscarii, anumite gesturi. Ilustratorii pentru copii transmit spatiul conditionat, plasand in desen in partea de sus a foii ceea ce este departe si dedesubt ceea ce este aproape – acest lucru este mai de inteles pentru copil.
Daca un adult nu numai ca ii familiarizeaza pe copii cu continutul textului, ci acorda si atentie mijloacelor artistice si expresive ale graficii cartilor, acest lucru creste semnificativ nivelul de perceptie artistica a copiilor, contribuie la aparitia interesului si a dorintei de a lua in considerare ilustratiile, si provoaca un raspuns emotional la el.
Rolul parintelui
Cand un parinte ii citeste copilului, sarcina principala este sa atraga atentia copiilor asupra ilustratiei. Aici un rol esential il joaca intrebarile care necesita o anumita descriere a aspectului si starii emotionale, a trasaturilor caracteristice eroului. Intrebarile adultilor il fac pe copil sa se uite mai atent la imagine, sa stabileasca unele conexiuni, sa traga concluzii simple, generalizari. Memoria vizuala, perceptia artistica se vor forma treptat, la inceput inconstient, emotional, lasand o amprenta in sufletul copilului, introducandu-l in adevarata frumusete.