Life

Ce se întâmplă în creierul nostru când ne îndrăgostim

today13 februarie 2023

Fundal

Oamenii de știință spun că, atunci când ne îndrăgostim, substanțele chimice asociate cu circuitul recompensei ne acaparează creierul, producând diverse răspunsuri fizice și emoționale: inima bate mai repede, ochii strălucesc, simțim că suntem inundați de pasiune, dar și de anxietate.

Nivelurile cortizolului, numit și „hormon al stresului‟, cresc la începutul unei relații romantice, pentru ca organismul să facă față situației în care este pus. Odată cu creșterea cortizolului, serotonina (un neurotransmițător responsabil, printre altele, cu starea de spirit și somnul), se epuizează. Nivelurile scăzute de serotonină înmulțesc speranțele și îngrijorările corelate cu noua relație și poate chiar să tulbure somnul.

În același timp, crește nivelul de dopamină, acel „hormon al fericirii” asociat cu plăcerea și recompensa. De asemenea, în timpul actului sexual se eliberează oxitocina, „hormon al atașamentului” care adâncește sentimentele de atașament ale partenerilor unul față de altul și îi face pe cei doi să se simtă mai conectați.

Cum te schimbă dragostea:

1. Te face dependent

Se spune că dragostea este ca un drog, iar această credință nu e deloc departe de adevăr. Când te îndrăgostești, se activează aceeași zonă din creier care face ca o persoană care ia droguri să devină dependentă. Așadar, nu e de mirare că, la fel ca un dependent de droguri, și un om îndrăgostit este euforic, se concentrează cu greu la sarcinile pe care le are de făcut zilnic, este complet absorbit de persoana iubită, la care se gândește mereu și își dorește să petreacă tot mai mult timp cu aceasta.

2. Te scapă de stres

Știai că atunci când te ține de mână persoana pe care o iubești, îți scade tensiunea arterială, ți se diminuează orice durere fizică ai avea și stresul dispare ca prin minune? Acest lucru se întâmplă dintr-un motiv clar și anume pentru că funcția creierului se modifică.

3. Îți îmbunătățește sănătatea mintală

Dragostea nu este bună doar pentru sănătatea fizică, ci și pentru cea mintală. Unele cercetări arată că persoanele îndrăgostite, aflate în relații de cuplu fericite, au un nivel mai mare de dopamină. Acest lucru se traduce într-o viață mai lungă și o sănătate mintală mai bună.

4. Te învață empatia

Când te îndrăgostești, zona creierului responsabilă cu judecata se închide, deci tinzi să critici mai puțin și să acorzi mai multă atenție nevoilor și dorințelor partenerului. Astfel, ai șansa de a învăța cum să fii alături de o persoană, să o asculți și să o susții la nevoie.

5. Dacă iubirea durează, se transformă

Dacă dragostea durează, această euforie însoțită de neliniște se calmează în decurs de câțiva ani: pasiunea poate rămâne, dar stresul dispare, iar nivelurile de cortizol și serotonină revin la normal. Zonele creierului asociate cu recompensa și plăcerea sunt încă active, dar acea euforie asemănătoare dependenței de droguri se diminuează. Acest lucru nu înseamnă că „îndrăgosteala‟ trebuie să dispară cu totul: unele studii științifice au arătat că este posibil ca, după zeci de ani de relație, partenerii să fie încă îndrăgostiți nebunește unul de altul.

Scris de: Radio Voces Campi

Articolul precedent

Life

Rihanna este din nou însărcinată

Un reprezentant al Rihannei a confirmat că aceasta este din nou însărcinată după spectacolul ei exploziv de la Super Bowl. În timpul spectacolului, cântăreața și-a mângâiat de mai multe ori abdomenul, ceea ce a dus la speculații pe rețelele de socializare că ar fi însărcinată cu al doilea copil. Dincolo de speculațiile despre sarcină, spectacolul Rihannei a avut o mulțime de alte momente importante. Ea a trecut rapid printr-un fel […]

today13 februarie 2023

0%