Life

Celebrități care au fost arestate pentru proteste

today14 septembrie 2023

Fundal

De la Shailene Woodley la George Clooney și Jane Fonda, o mulțime de celebrități au fost mustrate pentru activismul lor politic.

Shailene Woodley

În octombrie 2016, această vedetă a serialului „Divergent” s-a alăturat Standing Rock Sioux și colegilor săi ecologisti pentru a protesta împotriva construcției conductei de acces Dakota din Dakota de Nord, care ar amenința securitatea apei tribului nativ american și locurile de înmormântare sacre. Arestarea ei a fost documentată în timp real pentru ca fanii să o vadă pe Facebook Live. Pentru participarea ei la protestul Dakota Pipeline, Woodley a fost adusă cu acuzații de violare și revoltă, dar a încheiat un acord de pledoarie în care a recunoscut că a avut un comportament dezordonat. În cele din urmă, actrița nu a întrat la închisoare, dar a primit 12 luni de suspendare.

James Cromwell

Acest actor nominalizat la Oscar l-a interpretat pe Arthur Hoggett în filmul apreciat de critici „Babe” și s-ar părea că are un punct slab pentru animale și în viața reală. Condamnând cruzimea față de animale, Cromwell a întrerupt o ședință a consiliului de administrație al Universității din Wisconsin în 2013 pentru a le spune ce simțea despre școala care folosea pisicile ca subiecte de testare pentru experimente. O altă dată când Cromwell a fost arestat a fost în 2017, când s-a alăturat altor colegi ai PETA pentru a întrerupe un spectacol SeaWorld, astfel încât aceștia să se poată sensibiliza cu privire la condițiile orcilor crescute în captivitate.

George Clooney

În calitate de activist care susține drepturile omului pentru Sudanul de Sud, Clooney a fost arestat în martie 2012 în fața Ambasadei Sudanului la Washington DC. Actorul a făcut parte din efortul de a opri guvernul Sudanului să comită violențe împotriva poporului său și să le refuze ajutorul de bază din partea comunității internaționale. Învinuit că a trecut de linia poliției, Clooney a primit posibilitatea de a plăti o amendă de 100 de dolari fără a fi nevoit să se prezinte în instanță. Printre ceilalți luați în custodia poliției s-a numărat și tatăl lui George Clooney.

Lucy Lawless

În februarie 2012, împreună cu alți șase membri ai Greenpeace, această actriță din „Xena: Prințesa Războinică” s-a furișat la bordul unei nave în Port Taranaki, Noua Zeelandă, care a fost concepută pentru a localiza locurile de foraj în Arctica. După ce au petrecut mai mult de trei zile la bordul navei pentru a amâna utilizarea acesteia, Lawless și colegii ei au fost cu toții arestați și acuzați de furt. Activiștii au pledat vinovați de încălcare și au fost amendați cu aproximativ 550 de dolari și au primit 120 de ore de muncă în folosul comunității.

Woody Harrelson

În 1996, Harrelson și alți nouă activiști au urcat pe Golden Gate Bridge pentru a-și arăta sprijinul pentru un teren de 60.000 de acri de Redwoods găsit în California de Nord. Copacii urmau să fie tăiați de un om de afaceri din Texas, ca parte a unui acord de dezvoltare a terenurilor, lucru pe care grupul lui Harrelson dorea să oprească. Pe vârful podului Golden Gate, protestatarii au instalat pancarte care au perturbat fluxul de trafic și au fost ulterior arestați, printre altele, pentru încălcare și crearea unei pacoste. A fost o cascadorie îndrăzneață, chiar și pentru o vedetă neconvențională precum Woody Harrelson.

Jane Fonda

Actrița de două ori câștigătoare a premiului Oscar a fost arestată pe un aeroport din Cleveland în 1970, după ce s-a întors din Canada, unde a ținut un discurs despre războiul din Vietnam. Autoritățile au confiscat o pungă cu pastile și au acuzat-o pe Fonda de contrabandă cu droguri, deși ea a susținut că acuzațiile au fost dezbătute pentru a-i defăima reputația și a o împiedica să țină mai multe discursuri criticând războiul. Presupusele pastile s-au dovedit a fi nimic mai mult decât vitamine. În același an, Fonda a fost arestată și în Seattle, ca parte a efortului de a ajuta un trib de nativi americani să-și păstreze o parte din pământ.

Scris de: Hătcăreanu Andra

Articolul precedent

Administrație

Președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a fost prezent la Guvern

Președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a fost prezent ieri la Guvern, pentru a semna contractele de finanțare destinate achiziției de microbuze electrice pentru transportul elevilor din județ. Județului nostru îi revin 25 de microbuze care îi vor duce la școală, în condiții moderne și sigure. „Planul pentru dezvoltarea județului este unul simplu: dacă identificăm carențe într-un domeniu important, corectăm rapid. Vreau să reducem drastic elementele care pot influența abandonul […]

today13 septembrie 2023

0%