Neobișnuit

Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge au folosit alge pentru a alimenta un calculator

today17 iunie 2022

Fundal

Universitatea din Cambridge a transmis că sistemul are o dimensiune similară cu o baterie AA și conține o specie netoxică de alge albastre-verzi numite synechocystis. Algele „recoltează în mod natural energia de la soare prin fotosinteză”, a spus universitatea.

Cercetătorii cred că sistemul „are potențial ca o modalitate fiabilă și regenerabilă de a alimenta dispozitivele mici”. Ei au spus că sistemul a fost realizat din „materiale comune, ieftine și în mare măsură reciclabile”.

Aceasta înseamnă că ar putea fi reprodus cu ușurință de sute de mii de ori pentru a alimenta un număr mare de dispozitive mici ca parte a Internetului lucrurilor”, a spus echipa.

Curentul electric generat prin fotosinteză interacționează cu un electrod de aluminiu care este folosit pentru alimentarea microprocesorului. Profesorul Christopher Howe, de la departamentul de biochimie al Universității din Cambridge, a declarat: „Dispozitivul nostru fotosintetic nu funcționează așa cum o baterie, deoarece folosește în mod continuu lumina ca sursă de energie”.

În experiment, dispozitivul a fost folosit pentru a alimenta un Arm Cortex M0+, care este un microprocesor utilizat pe scară largă în dispozitivele Internet of Things. Compania de proiectare a microprocesoarelor din Cambridge, Arm a colaborat cu cercetătorii de la Cambridge la proiect.

Dr. Paolo Bombelli, de la Departamentul de Biochimie al Universității din Cambridge, a declarat: „Am fost impresionați de cât de constant a funcționat sistemul pe o perioadă lungă de timp – ne-am gândit că s-ar putea opri după câteva săptămâni, dar a continuat să meargă.”

Scris de: Hătcăreanu Andra

Articolul precedent

Life

Cele mai fascinante povești din spatele numelor celebrităților

Nu orice celebritate se naște cu un nume potrivit pentru scenă, așa că adesea aleg un alt nume pentru a le ajuta să iasă în evidență. Raționamentul din spatele numelor pe care le aleg poate varia de la emoție la sălbatic. Doja Cat și-a dat numele după două lucruri pe care le iubește — iarba (aka doja) și pisicile. Numele ei real este Amala Ratna Zandile Dlamini. Inițial, Alicia Keys […]

today17 iunie 2022

0%