Life

Cinci flori despre care probabil nu știai că sunt comestibile

today24 mai 2023

Fundal

O grădină plină cu flori colorate și parfumate este o încântare pentru ochi și suflet. Dar poate fi și o sursă de hrană, deși poate îți vine greu să te gândești la a mânca flori pe care până acum le considerai doar decorative, potrivit foodstory.ro. Iată care flori pe care le găsești în majoritatea grădinilor pot fi consumate în deplină siguranță, crude sau gătite.

Păpădia nu are nevoie de nicio prezentare și de nicio îngrijire specială. Unii o consideră floare sălbatică, alții o văd chiar ca pe o buruiană. De la păpădie poate fi consumată orice parte, in afara tulpinii, care este amară. Frunzele tinere de păpădie pot fi gătite sau mâncate proaspete, în salate (la fel ca ruccola), ele fiind bogate în sodiu; supa de frunze de păpădie este un remediu foarte eficient în răceli și au efect antiinflamator. Rădăcina de păpădie este foarte sănătoasă și, uscată și consumată sub formă de ceai, stimulează apetitul; mulți se referă la această fiertură ca la „cafea din păpădie, deoarece sunt asemănătoare la culoare și gust, însă nu conține cofeină.

Hibiscus este o plantă superbă, însă nu toate varietățile sale sunt comestibile. Cel mai popular este Hibiscus sabdariffa, din care se pot obține băuturi răcoritoare, ușor acrișoare, reci sau calde, cu beneficii extraordinare pentru sănătate. Florile de hibiscus sunt bogate în vitamina C, esențială, datorită efectului său antioxidant, în procesul de vindecare a corpului.

Florile de crin sălbatic nu sunt doar un decor senzațional pentru o farfurie apetisantă, ci pot fi consumate în siguranță proaspete sau uscate. Gustul lor este similar cu el al salatei iceberg, iar bobocii de crin sălbatic se aseamănă la gust cu sparanghelul sau mazărea. Florile de crin sălbatic pot fi incluse în salate și sunt chiar des folosite în bucătăria asiatică.

Condurul doamnei este o plantă superbă, dar și gustoasă. Frunzele au un gust ușor piperat, iar florile sunt foarte aromate; ele aduc un aport considerabil de vitamine (C, B1, B2, B3), mangan, fier, zinc, potasiu, fosfor și calciu. Atât florile, cât și frunzele pot fi adăugate în supe sau salate.

Floarea de dovleac sau dovlecel care nu rodește poate fi consumată ca atare. Petalele sale pot fi folosite pentru a crea aperitive împăturite (pește, pui, brânzeturi). Floarea poate fi, de asemenea, prăjită și savurată ca atare. Atenție, însă, să o gătiți imediat, la cel mult câteva ore după ce a fost culeasă, altfel se va ofili.

Aceste flori pe care nu știai că le poți consuma din propria grădină se adaugă pe listă alături de parfumații bujori și trandafiri de dulceață și de florile de lavandă ce pot condimenta o friptură de pui sau pot da o savoare aparte unei limonade răcoritoare de vară.

Scris de: Radio Voces Campi

Articolul precedent

Life

Cum să păstrezi căpșunile proaspete mai mult timp

Dacă vrei să prelungești durata de valabilitate a căpșunilor, va trebui să le transferi în frigider. Cel mai bun mod de a face acest lucru este să le depozitezi într-un singur strat într-un recipient etanș, conform pașilor următori. 1. Spală căpșunile înainte să le mănânci. Spălarea căpșunilor le expune imediat la umiditate, iar umezeala de pe fructele grăbește formarea mucegaiului. Așadar, pune la frigider căpșunile nespălate. 2. Păstrează-le întregi. Căpșunile […]

today24 mai 2023

0%