Consiliul Județean (CJ) Călărași a finalizat proiectul intitulat “Managementul de risc și protecția la inundații în regiunile transfrontaliere Călărași-Polski Trambesh”. Prin intermediul acestui proiect, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) “Barbu Știrbei” al județului Călărași a fost dotat cu echipamente moderne de intervenție. Astăzi, 15 septembrie a.c., a avut loc conferința finală a proiectului. La întâlnire au participat reprezentanți ai CJ și ai ISU Călărași, potrivit canalsud.ro.
Prin acest proiect, au fost achiziționate următoarele:
Vehicul de intervenție în caz de urgență pentru transport muniții neexplodate, în valoare de 187.021,43 euro (cu TVA);
Vehicul de intervenție în caz de urgență prevăzut cu macara de 60 tone și cu echipament de salvare, în valoare de 501.015,22 euro (cu TVA);
Vehicul de intervenție, prevăzut cu motopompă de capacitate mare, de maxim 50.000 l/min, în valoare de 551.660,48 euro (cu TVA);
Sistem informatic integrat pentru managementul situațiilor de urgență, în valoare de 1.165.000 euro inclusiv TVA.
De asemenea, având în vedere cadrul creat de pandemia de COVID-19, s-a aprobat achiziționarea, din economiile realizate în cadrul proiectului, în valoare de 261.200 de euro, a unor echipamente pentru lupta împotriva noului tip de coronavirus. Asadar, au fost achiziționate: 8 tărgi, 4 defibrilatoare, 40 de lămpi cu ultraviolete pentru dezinfecție, 10 tuneluri de dezinfecție, 2 microbuze de tip 8+1, o autospecială pentru transport echipamente și persoane, 15.000 de măști de protecție, 8 aparate de dezinfecție terminală și 1.000 de aparate de decontaminare cu aerosoli.
Tot în cadrul proiectului, municipalitatea Polski Trambesh a efectuat lucrări de reabilitare și reparații în zona albiei râului Eliyska, pentru îmbunătățirea cursului acestuia, în vederea prevenirii inundațiilor și a achiziționat echipamente necesare prevenirii situațiilor de urgență.
“Este un proiect pe care l-am accesat împreună cu ISU, care a constat pe partea română în achizituinarea unor echipamente pentru ISU. Acestea au fost achiziționate în integralitate. Ele au și fost folosite, inclusiv macaraua. S-a facut și o demonstrație. Ne bucurăm că noi, Consiliul Județean, accesăm proecte care să vină în sprijinul ISU pentru această nevoie de dotare. Acum trebuie să fim pregătiți și pentru schimbările climatice și pentru tot ceea ce se întâmplă. Consiliul Județean dorește, alături de ISU să acceseze și alte fonduri pentru nevoile pe care instituția le are. Urmărim ce axe se mai deschid și împreună cu ei o să dorim să accesăm fonduri, pentru că doar așa putem dezvolta instituțiile care trebuie să ne apere, astfel încât să fie pregătiți pentru orice intervenție. Să dea Dumnezeu să accesăm mai multe pentru dezvoltarea județului”, a declarat vicepreședintele CJ Călărași, Ion Samoilă.
“În primul rând, domnule vicepreședinte, vreau să primiți mulțumirea noastră pentru modul în care ați înțeles că nu neapărat noi, ci cetățenii județului vor beneficia de aceste echipamente. Acestea ne fac să progresăm în ceea ce facem noi zi de zi și să avem o eficiență mult mai mare în cadrul misiunilor pe care le avem. Ele sunt zilnice, nu ne ocolesc. Anul acesta a fost un pic mai lejer din punct de vedere al gravității și complexității. Am folosit macaraua achiziționată prin acest proiect și o vom folosi strict la intervenții. În ultimul timp, am avut accidente foarte grave și, mai ales, chiar am avut două intervenții pe A2, în care am folosit automacaraua. (…) Modulul de pompare, din fericire, acesta nu a fosst folosit decât la exerciții. În schimb, autospeciala pirotehnică, a fost folosită la maxim. Aveam o autocamionetă destul de rudimentară, am făcut noi o protectie pentru colegii noștri, însă acum sunt în siguranță, au echipament. Mai avem sistemul acesta infotmatic. Acesta fiind pentru inundații, nu am avut până la momentul acesta probleme, dar va fi folosit pe viitor unde pot apărea astfel de probleme. Mulțumim Consiliului Judetean și asigurăm toți cetățenii că suntem la datorie și că se pot baza pe noi. Suntem, în fiecare zi, în slujba dumnealor. Sperăm să nu avem ceva foarte grav. Vă asigurăm de toată dăruirea noastră în misiunile pe care le avem”, a afirmat inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Barbu Știrbei” al județului Călărași, colonel Adrian Păduraru.
“Suntem la sfârșitul unui proiect, un proiect greuț, cu achiziții foarte mari. Țin să felicit echipa de implementare, colegele mele din cadrul Direcției de Dezvoltare, colegul nostru de la ISU. Să știți că, deși ne-au rămas niște economii, acestea nu s-au întors către minister, ci au mers la achiziționarea echipamentelor de Covid. (…) Sper ca pe viitor să avem aceeași colaborare cu cei de la ISU”, a subliniat Liliana Avram, directoarea direcției de Dezvoltare din cadrul CJ Călărași.
“Mereu am mers pe principiul să achiziționăm tot ce avem nevoie pentru cei care ne asigură protecția. În aceste condiții o să acționăm și în continuare. Mulțumesc colegilor din Direcția de Dezvoltare pentru implicarea în întregul proiect. Cu siguranță, vom implementa și alte proiecte împreună cu ISU”, a subliniat managerul public al Consiliului Județean, Marius Fulga.
Proiectul a fost finanțat prin Programul INTERREG V-A ROMÂNIA-BULGARIA 2014-2020, AXA 3: O REGIUNE SIGURĂ, în perioada martie 2017- septembrie 2022.
Municipalitatea Polski-Trambesh din Bulgaria este liderul de proiect. Valoarea totală a proiectului a fost de 3.853.515, 55 euro, Consiliul Județean Călărași venind cu o participare bugetară de 2.794.779, 66 euro.