Life

Contraceptivele pentru bărbați, la un pas de a deveni realitate

today23 mai 2022

Fundal

Pilulele contraceptive pentru bărbați ar urma să intre în faza de testare pe oameni în această vară, după ce testele clinice pe cobai au fost un succes. Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota au stabilit că medicamentul are o eficiență de 99% în prevenirea sarcinilor și că efectele pilulelor sunt temporare (șoriceii pe care au fost testate și-au recăpătat fertilitatea după câteva săptămâni).

Deși descoperirea unei pilule contraceptive pentru bărbați care să fie similară cu cea administrată la femei pare încă foarte departe, cercetătorii pare că au găsit o alternativă care funcționează. Acest lucru se va ști sigur, însă, abia după efectuarea unor teste clinice pe voluntari umani, care sunt prevăzute să înceapă undeva în iulie 2022, scrie Daily Mail. Pilula non-hormonală, denumită YCT529, a blocat 99% din sarcini la șoareci, în timpul testelor de laborator, rezultat similar cu cel obținut cu contraceptivele administrate femelelor. În plus, cercetătorii nu au constatat efecte secundare, cum ar fi luarea în greutate, iar cobaii masculi și-au recăpătat fertilitatea în patru până la șase săptămâni după oprirea administrării.

YourChoice Therapeutics, compania care a fabricat medicamentul și speră să revoluționeze contracepția, va face demersurile pentru obținerea aprobărilor pentru testele clinice pe oameni. Încă nu se știe numărul participanților și vârstele acestora.

Cum funcționează noul contraceptiv pentru bărbați

Încă din anii 1950 oamenii de știință încearcă să dezvolte contraceptive care să poată fi administrat bărbaților, însă niciunul – pastilă, gel sau injectabil – nu a fost avizat. Un obstacol major este că pilulele contraceptive pentru femei funcționează prin oprirea ovulației, care se întâmplă o dată pe lună. Contraceptivele pentru bărbați ar trebui să întrerupă producția a milioan de spermatozoizi pe zi.

YCT529 țintește o proteină implicată în dezvolarea celulelor, inclusiv a spermatozoizilor, numită RAR-a (retinoic acid recepto alpha). Cele mai multe încercări de până acum au vizat blocarea testosteronului, hormonul masculin sexual, pentru a opri formarea de spermatozoizi sănătoși. Prin influențarea secreției de testosteron, bărbații ar putea lua în greutate, ar putea suferi de depresie și ar putea înregistra o creștere a colesterolului. Tocmai de aceea s-a încercat dezvoltarea unui contraceptiv non-hormonal care să nu aibă asemenea efecte adverse.

Scris de: Hătcăreanu Andra

Articolul precedent

Administrație

Portul Turistic de la Călărași a fost verificat de Ministerul Turismului

O delegație formată din reprezentanți ai Ministerului Antreprenoriatului și Turismului a fost prezentă joi, 19 Mai, la Călărași, pentru a verifica stadiul lucrărilor Portului Turistic pentru ambarcațiuni, lucrare finanțată în proporție de 70% cu fonduri ale Ministerului Turismului, potrivit canalsud.ro. Proiectul în valoare de 17 milioane de euro reprezintă cel mai mare obiectiv realizat de Consiliul Județean Călărași. Alina Cârlogea, șef serviciu în cadrul Direcției Generale de Turism, Maria Avram, […]

today20 mai 2022

0%