Divers

Criză de Propilenglicol, poate duce către o creştere de preţ

today19 mai 2021

Fundal
Propilenglicolul este un compus chimic organic a cărui formulă chimică este C3H8O2. Compusul mai este cunoscut sub denumirile de 1,2-propane diol, 1,2 propylene glycol, 1,2-propandiol; 1,2-propylene glycol şi E1520.

Este un important agent cu proprietăţi umectante, dispersante, conservante şi de omogenizare. Propilenglicolul este utilizat în industria farmaceutică, cosmetică, alimentară şi a lacurilor şi a vopselelor. Este compus esențial în producția soluțiilor dezinfectante, lichid țigară electronică, a soluțiilor de curăţare şi îndepărtarea petelor. De asemenea este utilizat în procesele de dezgheţare a preparatelor alimentare.  Propilenglicolul este un agent important în industria cosmetică fiind ingredient de bază pentru săpunuri, balsamuri pentru păr, creme, rimel de gene, etc. Compusul este disponibil sub formă lichidă este incolor, are miros caracteristic. Este un lichid limpede şi are o consistenţă vâscoasă.

Pandemia de Coronavirus a venit cu modificări în comportamentul oamenilor la nivel mondial. Anul precedent a fost dominat de răspândirea rapidă a temutului virus, fapt ce i-a determinat pe locuitorii din întreaga lume să ia măsuri și să pună accent mai mare pe pe igiena personală. Aceasă modificare a dus le creşterea cererii de detergenţi, agenți dezinfectanţi şi soluții de dezinfectare. Anul trecut s-a ajuns la nivelul la care cererea de detergenţi şi materie primă pentru realizarea solvenţilor de igienizare a depăşit oferta. Aceste produse fiind esenţiale în menținerea sub control a numărului de îmbolnăviri, stocurile de propilenglicol au fost redirecționate către sectoarele cheie. Astfel numeroase domenii au rămas fără resurse şi fără materie primă, sau au fost nevoite să facă achiziții la prețuri mult mai mari.

Criză de propilenglicol s-a observat şi în România. Mulți antreprenori fiind nevoiți să scadă producția, să crească prețurile pentru produsele finală sau chiar să întrerupă activitatea. Cele mai afectate domenii au fost cosmetică artizanală, producție de solvenţi pentru vehicule, comercianții de țigări electronice şi accesorii pentru vapat, dar şi micii producători din alimentaţie dar şi domenii precum cel de producere a soluțiilor antiîngheţ.

Se va adânci criza de propilenglicol?

În situaţia în care pandemia de Coronavirus se prelungeşte, producţia de soluţii igienizare continuă să fie una ridicată şi resursele de propilenglicol continuă să fie orientate către acest sector, mulţi dintre antreprenori îşi pun întrebări legate de viitorul apropriat şi de o eventuală adâncire a crizei. Chiar dacă marii producători chimici de Propilenglicol iau măsuri în vederea măririi producţiei acestui compus, investiţiile necesare pentru mărirea capacității de lucru generează costuri suplimentare, fapt ce automat duce la o creşterea a preţului pentru acest compus. Pentru viitorul apropiat, specialiştii din domeniu ne asigură că criza nu se va adânci, însă materia primă va  putea fi achiziționată cu costuri mai mari, ceea ce înseamnă că trebuie să ne aşteptăm la eventuale creşteri de preţ şi pentru produsele finale.

Scris de: Buterez Dorin

Articolul precedent

0%