Culoarea ochilor este rezultatul variațiilor cantității de melanină, un pigment care se găsește în partea din față a irisului ochiului. Lipsa acestui pigment are ca rezultat ochii albaștri, o parte din pigment dă verde și mult pigment dă ochii căprui.
Deci, ochii căprui deschis au puțin mai puțină melanină decât ochii căprui mai închis. Ochii albaștri-verzi au o cantitate de melanină între verde și albastru, ochii alun au o cantitate de pigment între verde și maro etc.
Unii oameni au ochi cu pete de culori diferite. De exemplu, ochii albaștri cu un cerc verde sau maro în jurul pupilei sunt destul de comuni. În acești ochi, diferite părți ale irisului produc cantități diferite de melanină.
Ceea ce nu avem încă este o înțelegere bună a modului în care toate acestea se întâmplă genetic. Oamenii de știință au un model destul de bun bazat pe două gene care pot ajuta la explicarea ochilor albaștri, verzi și căprui.
Oamenii de știință au găsit chiar gena cheie, OCA2, ceea ce poate explica de ce unii oameni au ochi căprui și alții nu. În ciuda unor lucrări, oamenii de știință nu au reușit să găsească gena cheie implicată în ochii verzi. Acest lucru este cel mai probabil pentru că există mai mult de o genă.
Un nou studiu a identificat trei noi gene care afectează culoarea ochilor. Oamenii de știință nu știu exact ce fac fiecare dintre aceste gene și încă nu știu cum să le folosească în predicțiile privind culoarea ochilor. Dar având în vedere ceea ce știm despre culoarea ochilor, putem face niște presupuneri destul de bune despre ceea ce probabil fac aceste gene…
Cel mai probabil, aceste gene sunt fie responsabile pentru producerea melaninei în sine, fie controlează cantitatea de melanină produsă de alte gene. În orice caz, ajungeți să obțineți diferite nuanțe de culoare a ochilor în funcție de combinația de gene pe care le aveți.
Genele tale au instrucțiunile pentru a te crea și a te conduce. Fiecare genă este făcută din ADN și are instrucțiuni pentru o mică parte din tine.
Unele trăsături sunt prea complicate pentru a fi rezultatul unei singure gene. Aceste trăsături apar atunci când multe gene lucrează împreună.
De exemplu, este nevoie de un set de gene pentru a instrui o celulă să fie o celulă nervoasă. De asemenea, este nevoie de un set de gene pentru a spune unei celule din irisul ochiului să producă cantități specifice de melanină.
De exemplu, OCA2 (gena culorii ochilor despre care am vorbit mai devreme) are instrucțiunile pentru a face ceva numit proteina P. Și proteina P este un jucător cheie în producerea melaninei într-o celulă.
Este important de menționat că persoanele cu ochi de culoare diferită nu au gene de culoarea ochilor diferite. Au versiuni diferite ale acelorași gene, care produc versiuni ușor diferite ale acelorași proteine.
De exemplu, toată lumea are o genă OCA2. Ceea ce dă diferitelor persoane ochi de culoare diferită este versiunea genei OCA2 pe care o au.
Unii oameni au o versiune de OCA2 care produce o mulțime de proteină P în iris. Oamenii ăștia au ochi căprui. Alte persoane au versiuni ale OCA2 care produc o formă mai mică și/sau slabă a proteinei P. Oamenii ăștia produc foarte puțină melanină în iris și astfel majoritatea ajung să aibă ochi care nu sunt căprui. Toți acești oameni, indiferent de culoarea ochilor, au o genă OCA2.
Ce mai e nou?
În studiul recent privind culoarea ochilor, oamenii de știință s-au uitat la ADN-ul oamenilor cu o varietate de culori ale ochilor, de la cel mai deschis albastru la cel mai închis maro. Cercetătorii au descoperit trei noi regiuni din ADN-ul lor care pot fi asociate cu culoarea ochilor.
Una dintre aceste regiuni este o genă numită LYST. Această genă a fost anterior legată de culoarea blănii la bovine și de culoarea ochilor la șoareci.
Celelalte două gene nu au fost niciodată legate de culoarea ochilor până acum. Oamenii de știință cred că aceste gene sunt, de asemenea, responsabile pentru diferitele nuanțe de culoare observate în ochiul uman.
Acum nu este surprinzător că oamenii de știință au găsit mai mult de o altă genă. Am știut întotdeauna că există mai mult de două gene implicate în culoarea ochilor, deoarece există mai mult de trei culori de ochi acolo.