Originile multor feluri de mâncare sau alimente sunt învăluite în legende. Unele fac legătura cu vechi zeități, ca în cazul uleiului de măsline, în timp ce altele amintesc de personaje mai mult sau mai puțin contemporane, relatează EFE, conform Agerpres.
“Margherita”, una dintre cele mai simple și populare pizze, are și ea legenda ei. Pizza Margherita este unul dintre acele feluri de mâncare patriotice care au culorile unui drapel, în acest caz, ale celui italian: roșu, de la roșii; alb, de la mozzarella; verde, de la busuioc. Nimic mai potrivit pentru a-i aduce un omagiu reginei Margareta de Savoia (Margherita Maria Teresa Giovanna), soția regelui Umberto I al Italiei. Se spune ca, în 1889, cuplul regal petrecea câteva zile la Palatul Capodimonte. Regina ar fi auzit vorbindu-se despre pizza și a dorit să o guste. Evident, la acea vreme regina nu putea merge la o pizzerie, asa încât a mers pizzeria la palat.
Artistul a fost Raffaele Esposito, desi totul indică faptul că adevăratul autor a fost soția sa, Donna Rosa. Lucrau la pizzeria “Pietro… e basta cosi” (Pietro… și ajunge; în prezent, “Brandi”). Pe atunci, la loc de cinste printre ingredientele celor mai populare tipuri de pizza era usturoiul. Eruditul Néstor Luján spune însă ca reginei nu îi plăcea usturoiul. De aceea, Raffaele a făcut o pizza fără usturoi, reproducând cu ingredientele ei steagul italian.
Pizza a avut succes. Istorie sau legenda, s-a potrivit. La urma urmelor, singura obligație a unei legende nu este de a fi reală, ci de a fi frumoasă.