A avea o relație strânsă cu cineva cu tulburare de personalitate narcisică poate fi frustrant. Poate fi, de asemenea, cu adevărat dureros uneori.
Ca stare de sănătate mintală, tulburarea de personalitate narcisică (NPD) se poate manifesta diferit la fiecare persoană. Unii oameni pot prezenta simptome mai puțin intense și pot avea relații pe termen lung.
Alții ar fi putut dezvolta mecanisme de apărare care să-i determine să folosească tactici de manipulare asupra partenerilor, prietenilor și membrilor familiei lor. În oricare dintre cazuri, NPD nu este o alegere personală. Nu este un semn că cineva este o „persoană rea”.
Ceea ce poate fi etichetat ca „comportamente problematice” este un grup de simptome ale unei afecțiuni care poate provoca o mare suferință și poate distorsiona modul în care cineva se vede pe sine și pe alții. Pe de altă parte, a fi la capătul primitor al comportamentului vătămător vă poate afecta, de asemenea, bunăstarea și sănătatea mintală.
Psihoeducația
Sunt o mulțime de cărți, articole, prelegeri care să îți ofere informații despre narcisism. Această psihoeducație dă sens, te ajută să înțelegi ce se întâmplă și de ce. Să nu te mai învinovățești sau să te critici spunând că nu ești suficientă, lipsită de valoare. Înțelegi că nu este despre tine, ci despre el. Cunoști mai clar mecanismele, resorturile unui narcisist și astfel devii mai pregătită, cel puțin la nivel teoretic, să le gestionezi atunci când apar.
Privește spre tine
Inițial poate că te-a atras acel bombardament cu dovezi de afecțiune, îți ziceai că este minunat să te simți iubită, importantă. Poate era un fel de a fi de o familiaritate uriașă. Un proces terapeutic personal este o modalitate de susținere proprie și explorare a istoricului care te-a făcut să ți se pară normală o relație cu un narcisist. De asemenea e necesar să îți descoperi (dacă nu le cunoști deja) și să validezi legitimitatea nevoilor tale emoționale. Ai dreptul să fii iubită, în siguranță, tratată cu respect, să fii susținută. De ce anume te temi? Care sunt modurile prin care ai încercat să îi faci față partenerului narcisist? Ai devenit foarte submisivă, te sacrifici? Te distanțezi emoțional sau te autoliniștești în variate feluri? Te-ai concentrat exclusiv pe el și în procesul acesta ai uitat de tine? Toate trebuie reglate ca și cum modifici volumul unei melodii, reducând intensitatea.
Investește în tine
Ca să răspunzi nevoii lui constante de admirație, fiind foarte solicitant, nu că te-ai lăsat pe locul doi, nici măcar nu mai ești pe listă. Cultivă-ți prieteniile, hobby-urile, dezvoltă-te profesional, personal, spiritual, fizic. Pui cărămidă cu cărămidă la construcția încrederii în sine, îți creezi o plasă de siguranță emoțională și socială, îți recapeți puterea. Practic ai grijă de tine, înveți să te prioritizezi.
Pune-i limite
Acele moduri de a face față au fost dezvoltate inconștient de-a lungul întregii tale existențe, pe unele le cunoști bine căci le-ai mai întâlnit și în relație cu alte persoane. Altele te surprind și nu îți vine să crezi că ai acționat astfel. Sunt părți din tine care încearcă să ajute partea vulnerabilă, dar sabotează tocmai împlinirea nevoilor emoționale legitime. Nu îi pui limite ca să îl îndepărtezi din viața ta, ci îi pui limite partenerului ca să îl păstrezi în viața ta. Să te simți și tu văzută, auzită, importantă real, că tu contezi. Iar în primul rând să contezi tu pentru tine.