Divers

Cum sa gasesti profesia potrivita cu ajutorul unui test de cariera

today22 noiembrie 2021

Fundal
Fiecare persoana la un moment dat in viata isi va pune intrebarea: ce profesie mi se potriveste? Cu ce sa ma ocup in viata ca sa-mi aduca si bani, si satisfactie?

Cel mai rezonabil lucru, desigur, este sa incerci sa faci un test de cariera propus de Eurocor. In liceu, psihologii desfasoara adesea teste de orientare in cariera care ii ajuta pe elevi sa-si determine inclinatiile si talentele, precum si zona in care se pot realiza cel mai bine. Acum poti sa iti faci un test de inteligenta singur, ca sa vezi cum iti merge mintea.

Nu vom argumenta ca rezultatele unor astfel de teste sunt absolut corecte, dar, in general, ele pot orienta cu adevarat in directia dorita. Teste similare, care raspund la intrebarea cum sa intelegi ce profesie ti se potriveste, pot fi gasite in numar mare in diferite surse. La fel, poti gasi diferite teste de aptitudini profesionale pe Eurocor – Institutul European de Cursuri prin Corespondenta.

O profesie poate fi recunoscuta ca fiind potrivita pentru o anumita persoana daca se observa ca aceasta corespunde la trei indicatori principali (regula celor trei B: Atractie, Oportunitati, Cerere).

  • Atractia este raspunsul la intrebarea:

Ce vreau? Aceasta include nevoile, motivele, valorile personale ale individului – trebuie sa fii ghidat in toate acestea pentru a intelege exact de ce ai nevoie pentru a-ti considera viata reusita si plina.

  • Oportunitatile sunt resursele disponibile:

Emotionale, intelectuale, fizice, temporale, financiare. Acestea includ trasaturi de personalitate care ajuta la obtinerea succesului in anumite tipuri de activitati, nivelul existent de educatie, abilitatile generale si speciale, starea de sanatate, capacitatea de a cheltui timp si bani pentru obtinerea unei educatii specifice.

  • Cererea – in primul rand, analiza cererii si ofertei de pe piata muncii pentru reprezentantii unor profesii specifice.

Reprezentantii care profesii vor fi populare din punctul de vedere al angajatorilor si care profesii si tipuri de activitate, dimpotriva, se vor „stinge” in viitor.

O chestiune de prioritati

In afara de testele de orientare profesionala, trebuie sa prioritizezi, sa intelegi ce valori ocupa un loc important in viata ta: banii, familia, creativitatea etc. Pe baza acestui lucru, poti decide care ar trebui sa fie viitoarea ta profesie – creativa, profitabila, concentrata pe a ajuta oamenii ,adica sa determine directia generala a gandurilor si a dorintelor tale.

 

 

Scris de: Buterez Dorin

Articolul precedent

Divers

De ce să alegi o bicicletă electrică de la BikeXcs magazin biciclete?

Ei bine, bicicletele electrice ofera aceleasi beneficii grozave ca si bicicletele traditionale, inclusiv bunastare imbunatatita si conexiune cu ceilalti. Totusi, tu de unde iti procurezi o bicicleta electrica si care sunt avantajele pe care le cauti? Adevaratul avantaj al bicicletelor electrice alese dintr-un magazin biciclete este eficienta in urcarea dealurilor sau lupta impotriva vantului, combinata cu o autonomie mai buna. Daca ai dureri de genunchi sau astm indus de efort, […]

today22 noiembrie 2021

0%