A ști cum să depozitezi legumele și fructele în frigider nu numai că îți protejează portofelul, ci te ajută și să duci o viață mai durabilă și să eviți risipa de alimente.
1. Evitați pre-spălarea
Dacă intenționați să păstrați legumele sau fructele în frigider, spălați-le chiar înainte de a le consuma. Motivul este că umiditatea adăugată de la spălare poate face ca produsele să putrezească mai repede. Dacă trebuie neapărat să spălați mai întâi legumele sau fructele, lăsați-le să se usuce bine înainte de a le pune la frigider.
2. Păstrați legume și fructe întregi
Nu le tăiați înainte de a le pune la frigider, deoarece legumele și fructele tăiate vor putrezi mai repede. Îndepărtați doar rădăcinile și tulpinile. Dacă intenționați să folosiți legumele foarte curând, le puteți tăia mai întâi și le puteți păstra într-un recipient în tocătorul frigiderului. Cu toate acestea, ar trebui să știți că nu se vor păstra atât de mult.
3. Nu depozitați totul în același loc
Puneți legumele cu frunze și ierburile și separați celelalte fructe și legume pe rafturi diferite. De exemplu, poate doriți să păstrați legumele cu conținut ridicat de apă separat de cele cu conținut mai mic de apă. Rețineți că depozitarea strânsă a diferitelor tipuri de produse le poate face să putrezească sau să se ofilească mai repede.
4. Folosiți hârtie în loc de plastic
Recipientele sau pungile de plastic închise captează umezeala și pot face să putrezească legumele și fructele. În mod ideal, ar trebui să folosiți numai recipiente cu legume ferme sau cu tulpină. Folosiți ambalaje din hârtie cu găuri sau plase de plastic pentru a vă păstra produsele proaspete și delicioase. Dacă depozitați ciuperci, pungile de hârtie sunt, de asemenea, cel mai bun pariu, deoarece captează umiditatea.
5. Urmăriți produsele
Pentru a vă asigura că nu păstrați fructe și legume prea mult timp sau nu uitați de ele, vă recomandăm să etichetați ambalajele cu o dată de „utilizare” în funcție de experiența dumneavoastră despre cât timp se păstrează în frigider. Astfel, veți putea să vă planificați ce să gătiți și când.
6. Setați temperatura corectă în frigider
Pentru a vă păstra fructele și legumele proaspete cât mai mult timp posibil, este vital să setați temperatura corectă în frigider. Legumele și fructele se păstrează cel mai bine la temperaturi de 1-4 grade Celsius. Dacă îl setați prea jos, produsele cu conținut ridicat de apă vor îngheța rapid, iar dacă o setați prea scăzut, dați voie bacteriilor să vă strice produsele.
7. Mențineți umiditatea constantă în frigider
Pentru a vă asigura că fructele și legumele dumneavoastră rămân proaspete pentru o lungă perioadă de timp, este esențial ca acestea să fie păstrate la un nivel de umiditate constant, nu prea ridicat. Unele frigidere vin cu funcții care vă ajută să vă mențineți un astfel de nivel.
8. Verificați-vă produsele în mod regulat
Dacă depozitați fructe și legume timp de câteva zile sau chiar săptămâni, asigurați-vă că le verificați în mod regulat pentru a observa orice semne de deteriorare cât mai curând posibil. Unele bucăți de fructe sau legume pot putrezi mai repede decât altele din același lot, așa că asigurați-vă că le eliminați imediat. În caz contrar, vor face și restul produselor tale să se strice mai repede, determinând frigiderul să aibă un miros urât.
9. Folosiți recipiente
Dacă depozitați legume ferme, cum ar fi morcovi, broccoli, țelină sau varză, luați în considerare să puneți legumele uscate într-un recipient și să puneți acel recipient în frigiderul. În acest fel, vor rămâne proaspete și crocante fără a fi contaminate de alte legume care pot putrezi mai repede.
10. Păstrați-vă frigiderul curat
Igiena este foarte importantă pentru păstrarea fructelor și legumelor. Produsele care încep să putrezească vor afecta foarte repede alte legume și fructe din apropiere. Chiar și bucățile mici pot avea un efect de ofilire, așa că asigurați-vă că vă curățați raftul de prăjitor sau frigider după ce ați îndepărtat produsele putrezite. Nu numai că vă va ajuta să vă păstrați alimentele proaspete, ci va preveni și dezvoltarea mirosurilor neplăcute în frigider.