Life

Creșteri de preț la ciocolată. Europenii sunt printre cei mai mari consumatori de ciocolată

today13 septembrie 2023

Fundal

Consumatorii din Europa și Statele Unite au înregistrat deja creșteri de preț de 13% și, respectiv, 20% în ultimii doi ani și încep să reducă cantitatea de ciocolată pe care o cumpără, arată datele obținute pentru Reuters de către Nielsen IQ, un cercetător de piață.

Consumatorii „fac mai multe cumpărături, sperând să găsească oferte”, a declarat luna trecută directorul general al Mondelez, Dirk Van de Put.

Îi putem număra pe degete pe cei care nu iubesc ciocolata. Este printre cele mai consumate și adorate dulciuri, dar chiar și la mult timp de la apariția ei, ciocolata naște curiozități printre pofticioși și întrebări printre cercetători. Dincolo de beneficii sau efecte adverse mai sunt și alte lucruri pe care ar trebui să le știi despre ciocolată.

1. Ciocolata ne face mai inteligenți. Sau cel puțin așa deducem din studiul care spune ca există o legătură strânsă între cantitatea de ciocolată pe care o consumă o țară și numărul de laureați Nobel pe care ii dă acea țară.

2. Ciocolata învinge un sistem de securitate. Un hoț de bijuterii a reușit să dea o lovitura de 27 milioane de dolari în 2007 după ce a reușit să câștige încrederea paznicilor de la o bancă din Antwerp, Belgia, oferindu-le ciocolată.

3. Ciocolata se poate transforma în recuzita. Sângele din celebra scena a dușului din Psycho era, de fapt, sirop de ciocolată.

4. Ciocolata, muniție de război. La un moment dat, armata germană plănuia să îl ucidă pe Winston Churchill cu o tabletă de ciocolată explozibilă.

5. Ciocolata era considerată mâncare pentru zei, sau cel puțin așa s-ar traduce numele științific al arborelui de cacao.

6. E nevoie de aproape un an întreg pentru ca un arbore de cacao să producă suficiente boabe de cacao cât să se poată fabrica 10 tablete de ciocolată.

7. Ciocolata are peste 600 de compuși care dau aroma și gustul, în timp ce vinul roșu doar 200.

8. În perioada de glorie a imperiului Aztec, boabele de cacao erau monedă de schimb.

9. Ciocolata îți face inima să bată mai tare decât un sărut.

10. Ruth Wakefield, cea care a inventat rețeta de biscuiți cu bucăți de ciocolată a vândut rețeta fabricii Nestle primind în schimb, provizii de ciocolată pe viață.

11. Industria ciocolatei este evaluată la 110 miliarde de dolari pe an.

12. Cea mai mare ciocolată din lume a cântărit 5,792 kg ți a fost creată în Marea Britanie, în octombrie 2011.

13. Cea mai valoroasă tabletă de ciocolată din lume este considerată o ciocolată veche de un secol, care a fost purtată de căpitanul Robert Scott în expediția în Antarctica. A fost vândută la licitație în 2001 cu 687 de dolari.

14. Un studiu făcut în 2013 arată ca mirosul de ciocolată simțit într-o librărie convingea cu 22% mai mulți oameni să cumpere cărți și pe 40% dintre ei să aleagă o carte de bucate sau un roman de dragoste.

15. Europenii sunt printre cei mai mari consumatori de ciocolată. Practic, în Europa se mănâncă jumătate din cantitatea de ciocolată vândută la nivel mondial, iar la acest capitol sunt campioni britanicii, elvețienii și nemții care mănâncă 11 kg pe an.

Scris de: Radio Voces Campi

Articolul precedent

Administrație

Se modernizează Parcul Dendrologic din municipiul Călărași

Convocați vineri, 8 septembrie, în ședință extraordinară, consilierii locali au adoptat Proiectul de hotărâre privind aprobarea depunerii proiectului cu titlul „Integrated actions for biodiversity support and greenner cross border area B-green” și a indicatorilor tehnico-economici la faza DALI pentru proiectul cu același titlu. Obiectivul proiectului care urmează să fie depus spre finanțare în cadrul Programului Interreg VI-a Romania-Bulgaria Programme, Prioritatea 2 “O regiune mai verde”, Obiectivul specific 2.7 “Îmbunătățirea protecției […]

today13 septembrie 2023

0%