Cunoaștem totul și de fapt nimic. Totuși, cultura generală ne-o putem îmbogăți zilnic. Astăzi, de exemplu, vă propunem să vă aruncați privirea peste câteva curiozități despre plante de tot felul.
Știați că… în secolul XVII, în Olanda, bulbii de lalele, importați din Turcia, erau mai valoroși decât aurul? Este vorba despre un curent numit “tulipomania” sau “nebunia lalelelor” care a dus la o criza economică în Țările de Jos.
Știați că… bambusul este planta lemnoasă care crește cel mai repede? Acesta poate crește până la 3 cm într-o singură oră.
Știați că… o singură floare de orhidee poate cuprinde peste 2.000.000 de semințe? În același timp, 1000 de semințe au o greutate mai mica de 1 mg; astfel, orhideele sunt cele mai ușoare plante din lume.
Știați că… un trandafir alb așezat într-un vas cu apă colorată își va însuși culoarea apei? Apa va fi absorbită de tulpină și transmisă, mai departe, petalelor.
Știați că… floarea-soarelui, deși arată ca o singură floare mare, este, de fapt, o inflorescență? O floarea-soarelui cuprinde sute de flori micuțe care, la maturitate, se vor usca și vor cădea, lăsând loc semințelor de floarea-soarelui să apară.
Știați că… unele plante produc toxine ce ucid celelalte flori din jurul lor? Floarea-soarelui este o astfel de plantă.
Știați că… în Malta, crizantemele sunt asociate cu înmormântările? Indiferent de culoare, acestea sunt considerate flori aducătoare de ghinion.
Știați că… există un Festival al Crizantemei? Acesta are loc în fiecare an, pe data de 9 septembrie, în Japonia. Această floare este reprezentată pe steagul Japoniei și pe armele tradiționale ale statului.
Știați că… unele flori sunt comestibile? Din florile de salcâm și petalele unui anumit soi de trandafir se face dulceață, flori ca violetele și panseluțele pot fi caramelizate, iar florile de pepene galben și florile de bostan pot fi servite după ce au fost prăjite (flori pane). Atenție! Nu toate florile sunt comestibile.