Life

Curiozități din întreaga lume. Cel mai lung nume al unei localități are 85 de litere

today24 februarie 2022

Fundal

Cu aproximativ 200 de țări și peste 7,5 miliarde de oameni, descoperim zilnic o mulțime de curiozități interesante despre lume. Aflăm că cel mai iute ardei iute din lume te poate omorî, cel mai lung nume al unui loc de pe pământ are 85 de litere sau cea mai scăzută temperatură de pe pământ înregistrată vreodată este -63 grade Celsius.

Coreea de Nord și Cuba sunt singurele țări din lume unde nu găsești Coca-Cola

Indiferent unde te duci, este reconfortant să știi că te poți bucura întotdeauna de o Coca-Cola, cum spune și reclama. Ei bine, aproape oriunde. În timp ce această băutura gazoasă este vândută practic peste tot, încă nu și-a făcut (oficial) drumul spre Coreea de Nord sau Cuba, potrivit BBC. Asta pentru ca aceste țări se află sub embargouri comerciale pe termen lung cu SUA.

Întreaga populație a lumii poate încăpea în Los Angeles

Populația totală a lumii este mai mare de 7,5 miliarde. Cu toate acestea, s-ar putea să te simți mai confortabil știind că, dacă fiecare dintre acei oameni ar sta umăr la umăr, toți s-ar putea încadra în cei peste 800 km pătrați din Los Angeles, potrivit Național Geographic.

Se nasc mai mulți gemeni în lume decât oricând în istorie

S-ar putea crede că gemenii sunt o raritate, dar de fapt devin mai obisnuiți ca niciodată. Din aproximativ 1915, când începe înregistrarea statistică, până în 1980, aproximativ unul din 50 de bebeluși născuți era un geaman, o rată de 2%. Apoi, rata a început să crească: până în 1995, a fost de 2,5 la sută. Rata a depășit 3 la sută în 2001 și a atins 3,3 la sută în 2010. Asta înseamnă ca unul din 30 de copii născuți este un geaman.

Oamenii de știință cred că această tendința se datorează faptului că femeile în vârstă tind să aibă mai mulți gemeni, iar femeile aleg să-și întemeieze familiile mai târziu. Tratamentele de fertilitate, cum ar fi fertilizarea în vitro, joacă probabil, de asemenea, un rol.

Cel mai iute ardei iute din lume te poate omorî

Am încercat pe vârful limbii acest nou soi de ardei iute și a ars, la propriu”, a spus Mike Smith, cultivatorul care a inventat ardeiul iute “Respirația Dragonului” împreună cu oamenii de știință de la Universitatea Nottingham. Deci, de ce să faci un ardei atât de nepractic? După cum se dovedește, chili-ul a fost inițial dezvoltat pentru a fi utilizat în tratamentul medical că un anestezic care poate amorți pielea, nu că un aliment.

Indonezia găzduiește cei mai scunzi oameni din lume

Deși există oameni scunzi și înalți peste tot, Indonezia găzduiește unii dintre cei mai scunzi oameni din lume, potrivit datelor compilate din diferite surse globale de către Telegraph în 2017.

Când se iau în considerare ambele sexe, adultul mediu este de aproximativ 1,55 m. Oamenii din Bolivia nu tind să fie mult mai înalți, cu o înălțime medie a adulților de 1,60 m. Cei mai înalți oameni dintre noi trăiesc în Olanda, unde înălțimea medie a adulților este de 1,82 m.

Sunt doar trei țări în lume care nu folosesc sistemul metric

Din simplitate, majoritatea celor peste 200 de țări din lume folosesc sistemul metric atunci când descriu lucruri precum lungimea sau masă. Cu toate acestea, există trei țări care se remarcă printr-un altfel de system de măsură: Liberia, Myanmar și Statele Unite.

Și în curând, acest număr ar putea fi redus la două. În 2018, ministrul comerțului și industriei din Liberia, Wilson Tarpeh, a declarat că guvernul intenționează să adopte sistemul metric pentru a promova răspunderea și transparență în comerț, conform observatorului liberian.

Cel mai lung nume al unui loc de pe pământ are 85 de litere

Oamenii care locuiesc pe dealul Mamungkukumpurangkuntjunya, Australia, au nevoie de puțină răbdare atunci când vine vorba să învețe să scrie numele orașului lor natal. Dar știi ce? La fel și oamenii din Lacul Chargoggagoggman-chauggagoggchaubunagungamaugg din Massachusetts și Tweebuffelsmeteen-skootmorsdoodgeskietfontein din Africa de Sud.

Niciunul dintre ei nu are la fel de multă treaba de făcut atunci când își notează adresa că cei care locuiesc în Taumatawhakatangihanga-koauauotamateaturipukakapikimaung-ahoronukupokaiwhenuakitanatahu, Nouă Zeelandă. Cu 85 de litere, acesta este cel mai lung nume de așezare omenească din lume.

Cea mai scăzută temperatură de pe pământ înregistrată vreodată este -63 grade Celsius

S-ar putea să va gândiți că sunteți obișnuiți cu aerul rece și cu vânturi puternice, dar ziua medie de iarnă nu are nimic în comun cu cea mai rece zi înregistrată vreodată, care a fost de -63 grade celsius. Temperatura a fost înregistrată în Antarctica pe parcursul unei perioade de cercetare între 2004 și 2016. Doar câteva respirații de aer la acea temperatura pot provoca hemoragii în plămâni și te vor ucide.

Mai mult de 52% din populația lumii are sub 30 ani

Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), până în 2012, 50,5% din populația lumii erau persoane cu vârstă sub 30 de ani. Aproximativ 89,7% dintre acești tineri trăiesc în economii emergente și în curs de dezvoltare, precum Asia și Africa.

Persoanele peste 60 de ani reprezintă doar 12% din populația globului

Deși majoritatea populației umane are în prezent sub 30 de ani, există încă o mulțime de oameni în vârstă printre noi. De fapt, 12,3% dintre oamenii de pe Pământ au vârstă de 60 de ani și peste. Se preconizează că acest număr va ajunge la 22% până în 2050.

Suedia are cele mai multe insule din lume

Cu 221.800 de insule, se crede că Suedia are mai multe insule decât orice altă țară din lume. Doar aproximativ 1.000 dintre ele sunt locuite.

43 de țări din lume au încă familie regală

Familia regală britanică poate fi cea mai faimoasa familie regală de pe planetă, dar există încă o mulțime de alți regi și regine în lume. În total, există 28 de familii regale care conduc peste un total de 43 de țări din întreagă lume, inclusiv Japonia, Spania, Elveția, Bhutan, Thailanda, Monaco, Suedia, Olanda și Liechtenstein.13. CANADA DEȚINE 9% DIN PĂDURILE LUMII

Locuitorii din nordul Americii de Nord se mândresc cu 396,9 milioane de hectare de păduri, sau nouă la sută din toată suprafață pădurilor din întreagă lume, potrivit Natural Resources Canada. Una dintre acele curiozități despre lume care îți confirmă, din nou, că nivelul de trăi în Canada este net superior multor țări de pe glob.

Chineza mandarină este cea mai vorbită limbă

Cu aproximativ 950 de milioane de vorbitori nativi și încă 200 de milioane de oameni care vorbesc chineză mandarină că a două limba, este cea mai populară limba din lume.

TOKYO este cel mai populat oraș din lume, cu 37 de milioane de locuitori

Tokyo este un oraș în plină expansiune – nu numai conform standardelor japoneze, ci și în comparație cu orașele din întreagă lume. Cu aproximativ 37 de milioane de oameni care trăiesc în Tokyo, este cel mai mare oraș din lume în ceea ce privește densitatea populației, potrivit Reuters. Următorul oraș că mărime este Delhi, India, (29 de milioane de locuitori) și Shanghai, China (26 de milioane de locuitori).

NOUĂ ZEELANDĂ are mai multe animale de companie pe gospodărie decât orice altă țară

Oamenii care locuiesc în Nouă Zeelandă par să adore să aibă un animal în jur. De aceea, 68% dintre gospodăriile din țară au un animal de companie, mai mult decât orice altă națiune din lume. Americanii iubesc, de asemenea, prietenii cu blană, motiv pentru care mai mult de jumătate din toate casele din SUA au fie un câine, fie o pisica (sau ambii).

În Brazilia trăiesc cei mai mulți oameni neînregistrați din lume

Există mai mulți oameni neidentificați în zona Amazonului din Brazilia decât în ​​orice altă parte a planetei, numărul triburilor izolate fiind considerat a fi mai mare de 100. Această informație este cu siguranță una dintre cele mai interesante curiozități despre lume, mai ales că în secolul 21 este de neconceput să nu figurezi într-un recensământ sau să nu fi conectat.

Copenhaga, orașul bicicletelor

Multe locuri din întreagă lume încearcă să-și dea seama cum să își refacă infrastructură pentru a găzdui bicicliști și sperăm, să încurajeze locuitorii să folosească modul de transport ecologic. De aceea Copenhaga a devenit un astfel de model; potrivit Wired, este cel mai potrivit oraș pentru biciclete din lume.

Sunt 41 de țări în lume unde limbajul semnelor este limba oficială

Se estimează că există 72 de milioane de surdo-muți în întreagă lume. Există, de asemenea, aproximativ 300 de limbi de semne diferite – inclusiv limbajul semnelor americane și limbajul semnelor internaționale – precum și 41 de țări care le recunosc că limba oficială.

Scris de: Radio Voces Campi

Articolul precedent

Life

Cântăreața Kelly Clarkson își va schimba numele

Cântăreața Kelly Clarkson și-a depus documentele pentru a-și schimba numele în Kelly Brianne, potrivit Us Weekly. Schimbarea vine după divorțul doamnei Clarkson de managerul muzical Brandon Blackstock. Kelly Clarkson a scris în documente instanței că folosește prenumele și al doilea nume pentru că, spune ea, „noul meu nume reflectă mai pe deplin cine sunt”, conform dosarului. Clarkson și Blackstock au divorțat în 2020, după ce au fost căsătoriți timp de […]

today23 februarie 2022

0%