Divers

De ce avem nevoie pentru obținerea unui certificat energetic?

today29 iunie 2021

Fundal
Daca in ultima perioada ati efectuat tranzactii pe piata imobiliara, fara indoiala v-ati lovit de notiunea de certificat energetic, ca document necesar pentru o asemenea tranzactie. Certificarea energetica este un concept relativ nou, care de multe ori inseamna foarte mult timp pierdut pentru obtinerea lui. Nu va fie insa teama, lucrurile nu sunt chiar atat de dificile. Ceea ce trebuie sa stiti in primul rand este faptul ca acest document se elibereaza (doar) de catre firme de audit energetic autorizate.

 

Ce este certificatul energetic?

In conformitate cu Legea nr. 372/2005, nici o tranzactie imobiliara, asadar vanzarea sau cumpararea unui imobil, nu poate fi concluzionata fara un certificat energetic. Certificatul energetic este de asemenea necesar pentru procedura de receptie a unui imobil nou construit. In cazul in care acesta lipseste, contractele de vanzare-cumparare, precum si cele de inchiriere, pot fi atacate in instanta, fiind supuse nulitatii relative.

Un certificat de performanta energetica este un document informativ care incadreaza imobilul intr-o clasa de performanta energetica si atesta performanta energetica a imobilului, explica site-ul Certificat-energetic.net. Acest document detaliaza principalele caracteristici ale imobilului si utilitatilor aferente – apa, canalizare, climatizare si ventilare mecanica, instalatii de iluminat, incalzire, caracteristici ce rezulta in urma unei analize energetice si termice.

Care sunt documentele necesare pentru obtinerea certificatului energetic?

Avand in vedere faptul ca un astfel de certificat se elibereaza doar de catre firme autorizate de audit energetic, intocmirea acestuia presupune ca in prealabil dumneavoastra sa puneti la dispozitia firmei de audit documentatiile si informatiile legate de proprietatea pentru care doriti sa obtineti certificatul respectiv.

Printre informatiile necesare firmei sunt: materiile prime si materialele de constructie utilizate, data finalizarii constructiei si a punerii in functiune, planurile cladirii, numarul de locuitori sau utilizatori, precum si informatii legate de consumurile lunare / anuale de apa calda si energie, daca este cazul.

Cel mai important document in acest sens este Cartea tehnica a constructiei. Acest document include planurile arhitecturale ale fiecarui nivel al imobilului, dimensiunile exacte ale tuturor elementelor constructive (pereti, fundatii, grinzi, sarpanta, placi, etc.), dimensiunile golurilor si distantele intre acestea, inaltimea parapetilor, structura anvelopei imobilului, tipul de ferestre si de usi, schemele si planurile instalatiilor de iluminat, incalzire, ventilatie, climatizare si apa calda, elmentele de separare intre spatii care au regimuri de temperatura diferite.

Aceste informatii pot fi reconstituite de catre firma de audit in cazul in care dumneavoastra nu le detineti.

Emiterea certificatului energetic presupune si o vizita la fata locului, care include un tur complet al imobilului, pentru vizualizarea si fotografierea amplasamentului, verificarea documentatiei disponibile, evaluarea instalatiilor, verificarea eventualelor modificari aduse sau orice alte informatii considerate importante.

Dupa finalizarea calculelor, imobilul va primi o nota energetica si va fi incadrat intr-una din clasele de performanta energetica.

Scris de: Buterez Dorin

Articolul precedent

Divers

Sfaturi pentru securitatea ușilor culisante

O ușă glisantă din sticlă este o alegere frumoasa pentru orice casă cu grădină, balcon sau terasă. Lumina naturală și posibilitatea de a ieșire rapede in exterior sunt doar doua din beneficiile acestor piese. Din păcate, ușile glisante sunt destul de vulnerabile din punct de vedere al securității. Adesea, acestea au un zăvor în loc de o încuietoare - lucru care le transforma într-o opțiune tentantă pentru intruși. Vestea bună […]

today28 iunie 2021

0%