Life

De ce este generația Z atât de obsedată de moda anilor 2000

today5 ianuarie 2023

Fundal

Nostalgia guvernează ciclul modei, dar fiecare generație este diferită; în timp ce Millennials se agață de tendințele anilor ’90, Generația Z găsește confort în stilurile nu prea îndepărtate de la începutul anilor 2000.

Născută între 1997 și începutul anilor 2010, generația Z a crescut cu telefonul mobil în mână și s-a adaptat rapid la noile tehnologii și tendințe. Generația de selfie-uri, adolescenții TikTok sau cum îi numiți sunt obișnuiți să consume divertisment, rețele sociale, modă și multe altele doar prin apăsarea unui buton. Cu acest sentiment, tinerii sărbătoresc și renunță la tendințe cu viteza fulgerului, accelerând natura ciclică a modei. Acum, tendințele Y2K sunt din nou la modă datorită generației Z – la fel cum Millennials au contribuit la introducerea nostalgiei anilor ’90, care a dominat moda în ultimii ani.

Ambele generații s-au prins de tendințele lor alimentate de nostalgie, arătând modul în care moda de inspirație vintage și celebrarea trecutului au evoluat într-o sursă de evadare și confort. Pentru Millennials, care au crescut în urma 9/11 și au devenit majori în timpul Marii Recesiuni din 2008, privirea înapoi la adolescența lor din anii ’90 și la indiciile estetice ale acelor vremuri oferă un sentiment de familiaritate în timp ce lumea se mișcă nesigur în jurul lor. Studiile au arătat că Millennials sunt deschiși, iar pentru modă, asta înseamnă că preferă să se întoarcă la o tendință încercată și adevărată decât să-și creeze propria lor tendință.

Timp de peste jumătate de deceniu, stilul anilor ’90 a dominat podiumurile. Colectia Toamna/Iarna 2013 a lui Hedi Slimane pentru Saint Laurent s-a orientat spre capriciul culturii tineretului anilor ’90. În 2018, Marc Jacobs și-a reeditat colecția Perry Ellis Grunge, iar anul următor, Versace și-a adus înapoi rochiile de sclavie. Acum, look-urile inspirate de la sfârșitul anilor ’90 ale inovatoarei Sandy Liang au făcut din ea o etichetă pentru copii cool. Deceniul care a adus minimalism se reflectă în stilul de stradă al influențelor Millennial. Pe rețelele sociale, anii ’90 trăiesc și ei.

Scris de: Radio Voces Campi

Articolul precedent

Life

Top 5 cele mai înșelătoare zodii din horoscop 

Cu siguranță cunoști și tu persoane cărora le place să inducă intenționat pe cineva în eroare, fie că se întâmplă în relațiile cu partenerii de viață, cu colegii de muncă, cu superiorii sau cu rudele. Aceste persoane înșelătoare pot fi influențate de zodia lor. Nativilor din zodia Leu le place să fie în centrul atenției și nu se tem să mintă sau să înșele, pentru a realiza acest lucru. Astrologul […]

today5 ianuarie 2023

0%