Life

De ce în unele familii se nasc doar fete sau doar băieți

today22 februarie 2023

Fundal

De ce în unele familii se nasc copii de un singur sex? Medicii au luat în considerare o influenţă genetică asupra preponderenţei băieţilor sau fetelor în anumite cupluri.

60% dintre părinţii din SUA au mai mult de un copil şi o parte dintre ei se întreabă de ce au numai fete sau numai băieţi. Este un fenomen pe care medicii au încercat să-l explice. Pediatrul Joel Gator Warsh din California de Sud spune că sperma determină sexul unui bebeluş în funcţie de comportamentul unui cromozom X sau Y. Un X şi un Y se combină pentru a face un băiat, în timp ce doi cromozoni X dau o fată. Totuşi, în cazul unei femei care naşte trei băieţi sau trei fete nu poate fi doar o coincidenţă.

Cercetătorii încă n-au găsit nicio dovadă care să demonstreze dacă unele familii pot avea doar bărbaţi sau doar fete din cauza genelor lor. La un moment dat, oamenii de ştiinţă ar putea să-şi schimbe opinia, dar, deocamdată, nu există nicio modalitate prin care genele familia cuiva poate influenţa sexul copilului.

Dr. Kimberly Langdon din Ohi, SUA, a afirmat: „Ceea ce am fost învăţaţi este că, exceptând tulburările genetice care cauzează pierderea timpurie a sarcinii care afectează doar fetele sau băieţii, există întotdeauna o şansă de 50% de a avea un gen sau un altul de fiecare dată. Şansa de a avea fete după 3 băieţi are aceeaşi probabilitate.”

Cu toate acestea, adaugă ea, bărbaţii au mai multe şanse să aibă fii dacă au mai mulţi fraţi, dar sunt mai predispuşi să aibă fiice dacă au mai multe surori. La femei, este imprevizibil.

Sexul copilului, determinat de tată

În timp ce unii oameni cred că sexul unui copil depinde de mamă, deoarece ea este cea care îl poartă, în realitate, este un aspect care depinde de tată. Întrucât spermatozoizii poartă cromozomi pentru ambele sexe, unii spermatozoizi poartă cromozomi X pentru fete, iar alţii poartă cromozomi Y pentru băieţi. În timp ce o femeie poartă 2 cromozomi X, sexul unui nou-născut depinde de spermatozoizii (X sau Y) care intră în ovulul feminin.

În perioadele de stres, fetițele sunt mai frecvente, însă oamenii de ştiinţă au descoperit câţiva factori care ar putea influenţa sexul. S-a dovedit că după perioade stresante, precum dezastrele naturale, se nasc mai multe fete, ceea ce s-ar putea datora stresului la care au fost expuse viitoarele mame.

Consumul anumitor alimente poate creşte şansele de a avea o fată

S-a dovedit că anumite alimente măresc probabilitatea de a concepe o fată. De exemplu, reducerea sării şi consumul multor produse lactate ar putea creşte şansele de a avea o fetiţă. Pe de altă parte, mamele ale căror diete conţin multe alimente bogate în sodiu şi potasiu sunt mai predispuse să nască băieţi.

Scris de: Radio Voces Campi

Articolul precedent

Administrație

Primarul Marius Dulce a verificat lucrările ce se desfășoară pe str. Prel. Bucureşti

Primarul Marius Dulce monitorizează lucrările ce se execută pe str. Prel. Bucureşti, în cadrul proiectului „ Reducerea emisiilor de carbon în municipiul Călărași prin modernizarea infrastructurii căilor de rulare a transportului public local”, finanţat în cadrul POR 2014-2020. Edilul a discutat, ieri, pe teren, cu reprezentantul constructorului, Iulian Drăgunoiu care a subliniat că lucrările respectă graficul asumat, iar acesta a primit asigurări că până la finele lunii martie, pe tronsonul […]

today22 februarie 2023

0%