Life

De ce nu este indicat să cumperi fructe tăiate din magazin

today28 iulie 2022

Fundal

Cumpărarea de fructe tăiate sau tăiate în bucăți, dacă nu sunt refrigerate în magazin și dacă lanțul frigorific este întrerupt în timpul transportului spre casa, poate fi dăunătoare pentru sănătate, deoarece facilitează dezvoltarea microorganismelor capabile să provoace toxiinfecții alimentare.

Acest lucru se datorează faptului că, lăsând pulpa fructului neacoperită, este mai probabil ca aceasta să fie contaminată, potrivit foodstory.ro. „Fructul are o protecție naturală, care este coaja, iar în momentul în care îl deschidem și îl tăiem, contaminăm pulpa. De aici începe proliferarea microorganismelor care ne pot otrăvi”, spune Lluís Riera, director tehnic și tehnolog de alimente la firma de consultanță SAIA.

Pepenele roșu și pepenele galben, ca toate celelalte fructe, pot dezvolta orice agent patogen prezent în solul în care au fost plantate, de la Escherichia coli (E.coli) și Listeria monocytogenes, până la Salmonella.

„Chiar dacă unele fructe au fost spălate, ele au trecut prin multe suprafețe și mâini diferite. Este normal ca ei să fie contaminați în exterior”, spune Robles.

Fructele apoase sunt mai predispuse la contaminare, în timp ce fructele acide, cum ar fi citricele, sunt mai greu de contaminat. „Pielea pepenilor verzi și a pepenilor galbeni este mai groasă tocmai din acest motiv”, explică Riera. Pe măsură ce cresc în contact cu solul, sunt expuse la mai multe microorganisme și dezvoltă o coajă mai dură și mai rezistentă pentru a-și proteja pulpa.

Există un singur mod de a cumpăra fructe tăiate mai mult sau mai puțin sigur. La magazinul de unde îl cumpărați, acesta trebuie păstrat la rece, iar eticheta trebuie să indice data și ora la care a fost tăiat. „Dacă atunci când ajungem la supermarket găsim fructele tăiate la temperatura camerei, iar pe etichetă este indicat doar prețul, omițând datele de conservare, cel mai bine ar fi să nu le luăm”, recomandă Riera.

Scris de: Hătcăreanu Andra

Articolul precedent

Administrație

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost prezent la Călărași

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a fost prezent ieri la Călărași. Acesta a vizitat culturile afectate de secetă și sistemele de irigații. L-a însoțit și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ioan Marcel Boloș. De asemenea, la vizita de lucru a luat parte și președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță. „Este de notorietate faptul că ministrul Agriculturii, Petre Daea, ia la pas toate fermele României, iar județul Călărași nu este ocolit. Ne […]

today28 iulie 2022

0%