Life

De ce se simt atât de bine îmbrățișările, ținerea de mână și mângâierea: ce au descoperit oamenii de știință

today2 mai 2022

Fundal

Îmbrățișarea, ținerea de mână și mângâierea ne oferă un impuls psihologic despre care se știe că este important pentru bunăstarea emoțională și dezvoltarea sănătoasă. Dar până acum, nu a fost clar de ce ne face plăcere din acest tip de atingere. Acum, cercetătorii de la Washington University School of Medicine din St. Louis au identificat un circuit neuronal care transmite senzația cunoscută sub numele de „atingere plăcută” de la piele la creier.

Ei susțin că descoperirea la șoareci poate ajuta oamenii de știință să înțeleagă și să trateze mai bine tulburările caracterizate prin evitarea atingerii și dezvoltarea socială afectată la oameni, inclusiv tulburarea din spectrul autismului. „Senzația plăcută la atingere este foarte importantă la toate mamiferele”, a spus dr. Zhou-Feng Chen, directorul Centrului pentru Studiul Mâncărimii și Tulburărilor Senzoriale de la Universitatea Washington, care a condus studiul.

Un mod major în care bebelușii sunt hrăniți este prin atingere. A ține mâna unui muribund este o forță foarte puternică, reconfortantă. Animalele se îngrijesc între ele. Oamenii se îmbrățișează și își dau mâinile. Terapia prin masaj reduce durerea și stresul și poate oferi beneficii pacienților cu tulburări psihice.

Pe lângă circuitul neuronal, cercetătorii au descoperit o neuropeptidă – un mesager chimic care transportă semnale între celulele nervoase – care transmite senzația de „atingere plăcută”. Echipa lui Chen a descoperit că atunci când au crescut șoareci fără această neuropeptidă, numită prokinecticină 2 (PROK2), ei nu au putut simți semnale plăcute la atingere – dar au continuat să reacționeze în mod normal la mâncărimi și la alți stimuli.

Acum că știm care neuropeptidă și receptor transmit doar senzații plăcute la atingere, este posibil să îmbunătățim semnalele plăcute de atingere fără a interfera cu alte circuite”, a spus el. „Acest lucru este crucial, deoarece atingerea plăcută stimulează câțiva hormoni din creier, care sunt esențiali pentru interacțiunile sociale și sănătatea mintală”.

Scris de: Hătcăreanu Andra

Articolul precedent

Neobișnuit

Noutate în industria alimentară: oul vegan

O echipă de la Centrul portughez pentru Educație Alimentară și Cercetare a reușit, potrivit presei lusitane, să creeze un înlocuitor pentru ouă, făcut din soia și alte ingrediente extrase din plante. Deși nu se cunosc încă prea multe detalii, se pare că aceste ouă „vegetale” se gătesc fix la fel ca ouăle de găină, rață, gâscă și alte păsări domestice. Oul vegetal nu are forma clasică de ou, ci este […]

today2 mai 2022

0%