Divers

Domenii de aplicare a debitării cu laser

today27 ianuarie 2022

Fundal
Unul dintre procesele utilizate cu o frecvență extrem de mare în sectorul industrial și nu numai, tehnica de debitare cu laser este utilizată astăzi la scară largă. Aceasta este utilizată pentru tăierea pieselor realizate din diverse materiale cu ajutorul unei energii produse de laser prin concentrarea luminii pe suprafața materialului în sine.

 

Avantajele pe care le prezintă utilizarea acestei tehnici în diverse domenii de aplicare sunt numeroase, câteva dintre acestea fiind prezentate mai jos.

Ce implică tăierea cu laser?

Tăierea cu laser, cunoscută și sub denumirea de debitare laser, este un procedeu de tăiere utilizat în vederea obținerii unor confectii metalice sau din diverse materiale. Tăieturile obținute sunt unele precise, acestea rezultând din acțiunea combinată a fasciculului laser și a unui gaz de asistență – oxigen, azot sau argon.

Materiale care pot fi prelucrate cu ajutorul debitării cu laser

Tăierea cu laser este un proces care are cea mai mare densitate de putere dintre toate procesele de tăiere termică. În acest fel, pot fi prelucrate diverse materiale, fie metalice, fie nemetalice. Cu ajutorul acestui procedeu pot fi prelucrate materiale metalice feroase sau neferoase, de la oțeluri carbon sau oțeluri inoxidabile la aluminiu, titan sau cupru.

De asemenea, cu ajutorul tăierii cu laser pot fi decupate materiale nemetalice precum cele plastice, lemnul, ceramica, țesături diverse, cartonul, hârtia sau în anumite condiții chiar și sticla. De cele mai multe ori, operația de tăiere propriu-zisă este însoțită de o operațiune de îndoire sau de asamblare pentru a permite crearea unor piese complexe.

Domenii în care tăierea cu laser este esențială

Pe lângă sectorul industrial, există și alte domenii de aplicare a acestui procedeu de prelucrare a materialelor. Cu ajutorul tăierii cu laser, este posibilă realizarea structurilor metalice necesare în sectorul de iluminat public, sunt realizate diverse piese sau părți din interiorul vehiculelor din industria automobilelor și sunt realizate diverse lucrări pentru producția de ascensoare.

De asemenea, tăierea cu laser este utilă în industria agricolă, în industria aeronautică și aerospațială, în realizarea de mobilier urban și nu numai. Se poate spune, fără a exagera, că tăierea cu laser poate fi utilizată cu succes în orice sector industrial, pentru realizarea unor construcții sau mașini de construcții și alte producții utilizate în scopuri diverse.

Tăierea cu laser devine, în acest fel, mai mult decât un procedeu sau un proces de prelucrare a materialelor – aceasta devine baza realizării de confecții metalice sau nemetalice esențiale pentru buna funcționare a lucrurilor.

Scris de: Hătcăreanu Andra

Articolul precedent

Divers

Tu știi ce sunt serviciile DDD și de ce este bine să apelezi la ele?

Șoareci, șobolani, gândaci și viespii – toate acestea trăiesc pe lângă oameni și fiecare este pe deplin conștient de acest lucru. Aceasta nu este o problemă atâta timp cât stau departe de case și locuințe. Dar dacă apar în casă? Trebuie să scapi de ele cât mai repede posibil!   Pentru a face totul într-un mod cât mai eficient, merită să apelezi la ajutorul unei companii care operează în industria […]

today27 ianuarie 2022

0%