Emblema a gastronomiei franțuzesti este pe cale de dispariție, din cauza epidemie de gripă aviară care a cuprins Europa de câteva luni, potrivit foodstory.ro. În curând, celebrul foie gras (ficat gras de rață sau de gâscă) ar putea deveni doar o plăcută amintire.
Foie-gras, în pericol
Se aşteaptă ca producţia de foie gras din Franţa să scadă cu până la 50% în acest an, deoarece epidemia afectează 80% dintre producătorii de foie gras din ţară. Este o lovitură grea pentru industria restaurantelor, dar și pentru amatorii de foie gras.
Foie gras este un produs tradiţional franţuzesc, o veritabilă delicatesă a uneia dintre cele mai rafinate bucătării din lume. Acesta se face cu ficat de raţă sau de gâscă. Se spune că cel mai bun foie gras se prepară cu ficatul gâştelor din rasa Toulouse. Foie gras de gâscă are o textură mătăsoasă, cu o aromă bogată și subtilă, este foarte sofisticat și fin, aproape cremos. Conform legislației franceze, foie gras face parte din patrimoniul cultural și gastronomic protejat în Franța. Franța este cel mai mare producător de foie gras din lume, deținand 80% din piata mondială, fiind urmată de Ungaria, Bulgaria, SUA și Canada.