Neobișnuit

Evoluția hârtiei igienice. Ce foloseau oamenii în antichitate

today20 iunie 2023

Fundal

Înainte de introducerea hârtiei igienice produse în serie, disponibilă în comerț, la mijlocul anilor 1800 și de îmbunătățirile continue aduse la începutul secolului XX, oamenii se bazau pe modalități mai puțin luxoase de a-și șterge fundul.

De la scoici la bureți

De-a lungul istoriei, obiceiurile locale și clima au dictat adesea modul în care a fost efectuată igiena anală. Ierarhia socială a avut, de asemenea, un impact asupra obiceiurilor de toaletă. Ceea ce este clar este că oamenii din toate perioadele de timp au folosit o varietate de instrumente și materiale naturale pentru a se curăța. În vremuri foarte străvechi, ștergerea cu pietre și alte materiale naturale și clătirea cu apă sau zăpadă era obișnuită. Unele culturi au optat pentru scoici și blănuri de animale

Cel mai faimos exemplu de „hârtie igienică” antică vine din lumea romană [în timpul secolului I d.Hr.] și povestea lui Seneca despre gladiatorul care s-a sinucis intrând într-o toaletă și împingând buretele comun într-un bețișor și apoi în gât.” spune Erica Rowan, arheolog de mediu și lector în arheologie clasică la Universitatea din Londra. Bureții, cunoscuți sub numele de tersorium, pot fi folosiți o singură dată sau curățați într-o găleată cu oțet sau apă sărată și refolosiți, sau pot fi folosiți mai mult ca perii de toaletă decât ca hârtie igienică.

Dincolo de buretele comunal, greco-romanii foloseau și mușchi sau frunze și bucăți de ceramică cunoscute sub numele de pessoi pentru a efectua curățarea. Bucățile de pessoi au început ca ostraca, bucăți sparte de ceramică care aveau adesea înscrise pe ele numele inamicilor – o modalitate proverbială de a murdări adversarii.

Mici fragmente de pânză găsite într-o canalizare din Herculaneum, Italia, unul dintre orașele îngropate de erupția Vezuviului în anul 79 d.Hr., ar fi putut fi folosite ca o altă formă de hârtie igienică, deși Rowan subliniază: „Pânza a fost făcută manual. În antichitate, folosirea unei cârpe pentru a-ți șterge fundul ar fi fost o activitate destul de decadentă. Este echivalentul utilizării celui mai moale și mai scump trei straturi astăzi.”

În 1992, arheologii au descoperit bețe de igienă vechi de 2.000 de ani, cunoscute sub numele de salaka, cechou și chugi, în latrinele de la Xuanquanzhi, o fostă bază militară a dinastiei Han din China, care exista de-a lungul Drumului Mătăsii. Instrumentele, tăiate din bambus și alt lemn, semănau cu spatule. Capetele erau învelite în pânză și conțineau urme de materii fecale conservate.

Introducerea hârtiei ca șervețel

Deși hârtia își are originea în China în secolul al II-lea î.Hr., prima utilizare înregistrată a hârtiei pentru curățare este din secolul al VI-lea în China medievală, descoperită în textele savantului Yen Chih-Thui. În 589 d.Hr., el a scris: „Hârtie pe care există citate sau comentarii din cei cinci clasici sau nume de înțelepți, nu îndrăznesc să o folosesc în scopuri de toaletă”.

Până la începutul secolului al XIV-lea, chinezii fabricau hârtie igienică cu o rată de 10 milioane de pachete de 1.000 până la 10.000 de coli anual. În 1393, mii de foi de hârtie parfumată au fost produse și pentru familia imperială a împăratului Hongwu.

Hârtia a devenit disponibilă pe scară largă în secolul al XV-lea, dar în lumea occidentală, hârtia igienică modernă disponibilă comercial nu a apărut până în 1857, când Joseph Gayetty din New York a comercializat o „Hârtie medicată, pentru dulapul cu apă”, vândută în pachete de 500 de coli pentru 50 de cenți. Înainte ca produsul său să ajungă pe piață, americanii au improvizat în moduri inteligente.

Barry Kudrowitz, profesor asociat și director de design de produs la Universitatea din Minnesota, a studiat istoria și utilizarea hârtiei igienice. Prin anii 1700, știuleții de porumb erau o alternativă obișnuită a hârtiei igienice. Apoi, ziarele și reviste au sosit la începutul secolului al XVIII-lea.

Primele role de hârtie igienică perforate au fost introduse în 1890, iar până în 1930 hârtia igienică a fost în sfârșit fabricată „fără așchii”. Astăzi, mai moale, mai puternică și mai absorbantă descriu hârtia igienică găsită.

foto-history.com

Scris de: Hătcăreanu Andra

Articolul precedent

Life

5 motive pentru care empatia este importantă într-o relație

Cu toții am auzit zicala: „Pune-te în pielea altcuiva”. În timp ce această expresie este adesea folosită pentru a încuraja oamenii să fie mai înțelegători, ea poate fi aplicată și în a empatiza cu ceilalți. Empatia este capacitatea de a înțelege și de a împărtăși sentimentele unei alte persoane. În relații, empatia este importantă din două motive: ne permite să ne înțelegem partenerul la un nivel mai profund și ne […]

today20 iunie 2023

0%