De la roboți care joacă fotbal, până la drone care se întrec, mașinăriile se dovedesc a fi competitive. Aceste sporturi de înaltă tehnologie pot suna ca venind din viitor, dar există deja. Iată câteva dintre cele mai inovatoare.
Fotbal cu dronă
În fotbalul cu drone, echipele formate din trei sau cinci piloți obțin puncte zburând cu drona lor „atacant” prin poarta adversarului, în timp ce dronele opoziției încearcă să le blocheze. Este format din trei seturi de joc de trei minute în care jucătorii trebuie să cântărească cât de agresiv zboară cu riscul de a deteriora drona.
Sportul își are originea în Coreea de Sud și primul turneu de fotbal cu drone din SUA a avut loc în iulie anul trecut, la Jocurile de Stat de la Rocky Mountain, în Colorado. Se lansează ligi în Colorado, New York, Ohio și în alte părți, iar US Drone Soccer introduce acest sport în licee, unde va fi combinat cu un program educațional în care elevii învață să construiască, să programeze și să repare drone.
Fotbal cu roboți
Robot World Cup Initiative, pe scurt „RoboCup”, este o competiție de fotbal pentru roboți autonomi. Are mai multe ligi, în care roboții de diferite dimensiuni trebuie să ia decizii independente în timp ce comunică eficient cu colegii lor.
În RoboCup Humanoid League, de exemplu, cercetătorii investighează provocările robotice, cum ar fi mersul și alergarea dinamică, lovirea cu piciorul în minge menținând echilibrul, percepția vizuală a mingii și munca în echipă.
Roboții au parcurs un drum lung de la primul RoboCup din 1997, la care au participat 40 de echipe și 5.000 de spectatori, dar roboții au avut dificultăți în a găsi mingea și a se mișca, potrivit site-ului organizației. RoboCup 2021 a prezentat peste 300 de echipe, iar acum, roboții pot „găsi în mod fiabil o minge, se pot mișca foarte repede și pot începe să arate comportamente de lucru în echipă”.
Scopul final al RoboCup este ca până în 2050, „o echipă de jucători de fotbal robot umanoizi complet autonomi să câștige un meci de fotbal, respectând regulile oficiale ale FIFA, împotriva câștigătorului celei mai recente Cupe Mondiale”.
Curse cu drone
În cursele cu drone, piloții direcționează dronele prin hipodromuri complexe în timp ce poartă ochelari de protecție care transmit în direct de la camera dronei, astfel încât piloții să simtă că zboară în interiorul lor.
Piloții de elită participă la Drone Racing League (DRL), cu dronele personalizate, care ating și 145 de kilometri pe oră.
Cursele cu drone au început în Australia în jurul anului 2010, când piloții atașau camere la dronele lor și le alergau prin parcuri și curți, potrivit CEO-ului și fondatorul DRL, Nicholas Horbaczewski. La șase ani de la lansarea oficială a ligii în 2016, sportul avea 75 de milioane de fani activi la nivel mondial.
Polo Segway
Polo Segway este un sport de echipă în care jucătorii de pe vehicule electrice cu două roți, încearcă să marcheze lovind o minge dincolo de linia porții cu ciocanul.
Originar din SUA, sportul este acum jucat în Germania, Suedia, Marea Britanie, Barbados, Spania, Liban și alte țări. Campionatul Mondial de Polo Segway — denumit „Woz Challenge Cup” după cofondatorul Apple și jucătorul de polo Segway Steve Wozniak, a fost înființat în 2006. Clubul de Polo Segway din Barbados (SPCB) este cea mai de succes echipă din istoria sportul, care a câștigat Campionatul Mondial de cinci ori, ultima fiind în 2019.