Unele clădiri nu au, în mod intenţionat, etajul 13 sau camere ori apartamente care să fie numerotate cu 13. Nu puţini sunt cei care evită să se căsătorească în ziua 13 a lunii, indiferent de anotimp. Frica de numărul 13 a fost numită triskaidekafobie şi, chiar dacă este considerată o fobie rar întâlnită, aproximativ 9-10% din persoane se declară neliniştite când au de-a face cu acest număr.
Ce îl face pe 13 să fie atât de înfricoşător? Ei bine, nu există un singur motiv în spatele acestei fricii. Istoricii au identificat câteva, care te vor pune pe gânduri.
Principala teorie despre numărul 13 este biblică
Cea mai populară teorie despre originea fricii de numărul 13 este biblică: la Cina cea de Taină au fost 13 persoane. Al 13-lea care a sosit a fost Iuda, cel care l-a trădat pe Iisus. Şi în mitologia nordică, o masă cu 13 zei s-a dovedit a avea caracter ghinionist. Conform unuia dintre mituri, primii 12 zei au luat masa în mod paşnic, până când a apărut Zeul Răului, pe nume Loki. De îndată ce a sosit acest al 13-lea oaspete, au început haosul şi masacrul. Superstiţia conform căreia o masă de 13 persoane aduce veşti proaste a fost conturată şi în filmele „Harry Potter‟.
13 pare imperfect lângă numărul perfect, 12
Potrivit oamenilor de ştiinţă şi matematicienilor, plasarea lui 13 lângă 12 îl afectează, pentru că, în multe culturi antice, 12 era considerat un număr perfect. Civilizaţiile sumeriene au stabilit sistemul de măsurare al timpului în jurul numărului 12. Există 12 ore pe ceas, 12 luni într-un an şi 12 faze ale Zodiacului.