Neobișnuit

Gheața formată în 2.000 de ani pe Muntele Everest s-a topit în aproximativ 25 de ani

today4 februarie 2022

Fundal

Cel mai înalt ghețar de pe cel mai înalt munte din lume se topește în fiecare an din cauza schimbărilor climatice induse de om, arată un nou studiu.

Descoperirile servesc drept avertisment că topirea rapidă a ghețarilor în unele dintre cele mai înalte puncte ale Pământului ar putea duce la înrăutățirea impactului asupra climei, inclusiv avalanșe mai frecvente și uscarea surselor de apă de care depind aproximativ 1,6 miliarde de oameni din lanțurile muntoase pentru băut, irigare și hidroenergie.

Gheața căreia i-a luat aproximativ 2.000 de ani să se formeze pe ghețarul South Col s-a topit în aproximativ 25 de ani, ceea ce înseamnă că s-a subțiat de aproximativ 80 de ori mai repede decât s-a format.

În timp ce topirea ghețarilor este studiată pe scară largă, puțină atenție științifică a fost acordată ghețarilor din cele mai înalte puncte ale planetei, susțin cercetătorii în studiul publicat în Nature Portfolio Journal Climate and Atmospheric Science.

O echipă de oameni de știință și alpiniști, inclusiv șase de la Universitatea din Maine, a vizitat ghețarul în 2019 și a colectat mostre dintr-un miez de gheață de 10 metri lungime (aproximativ 32 de picioare). Ei au instalat, de asemenea, cele mai înalte două stații meteo automate din lume pentru a colecta date și a răspunde la o întrebare: sunt ghețarii afectați de schimbările climatice induse de om? „Răspunsul este un da răsunător și foarte semnificativ de la sfârșitul anilor 1990”, a spus Paul Mayewski, liderul expediției și directorul Institutului pentru Schimbările Climatice de la Universitatea din Maine.

Cercetătorii au spus că descoperirile nu numai că au confirmat că schimbările climatice provocate de om au atins cele mai înalte puncte de pe Pământ, ci și că au perturbat echilibrul critic pe care îl oferă suprafețele acoperite de zăpadă.

Este o schimbare completă față de ceea ce a fost experimentat în acea zonă, probabil de-a lungul întregii perioade de ocupare a munților de către oameni”, a spus Mayewski pentru CNN. „Și s-a întâmplat foarte repede”.

Cercetările au arătat că odată ce gheața ghețarului a fost expusă, a pierdut aproximativ 55 de metri (180 de picioare) de gheață într-un sfert de secol. Cercetătorii observă că ghețarul s-a transformat dintr-un strat de zăpadă în predominant gheață și că schimbarea ar fi putut începe încă din anii 1950. Dar pierderea gheții a fost cea mai intensă de la sfârșitul anilor 1990.

Această transformare în gheață înseamnă că ghețarul nu mai poate reflecta radiația de la soare, făcându-i topirea mai rapidă. Simulările modelului arată că, din cauza expunerii extreme la radiația solară, topirea sau vaporizarea în această regiune se poate accelera cu un factor de peste 20, odată ce stratul de zăpadă se transformă în gheață. O scădere a nivelului de umiditate relativă și vânturile mai puternice sunt, de asemenea, factori.

Pe lângă toate impacturile asupra celor care depind de apa de la ghețari, rata actuală de topire ar face, de asemenea, expedițiile pe Muntele Everest mai dificile, deoarece stratul de zăpadă și gheață se subțiază și mai mult în următoarele decenii.

Ursii polari au fost simbolul emblematic al încălzirii arctice și al pierderii gheții marine”, a spus Mayewski. „Sperăm că ceea ce s-a întâmplat sus pe Everest va fi un alt apel și o demonstrație emblematică”.

Sursă foto: cnn

Scris de: Radio Voces Campi

Articolul precedent

Life

Curiozități despre flori: Știați că… ?

  Cunoaștem totul și de fapt nimic. Totuși, cultura generală ne-o putem îmbogăți zilnic. Astăzi, de exemplu, vă propunem să vă aruncați privirea peste câteva curiozități despre plante de tot felul. Știați că… în secolul XVII, în Olanda, bulbii de lalele, importați din Turcia, erau mai valoroși decât aurul? Este vorba despre un curent numit “tulipomania” sau “nebunia lalelelor” care a dus la o criza economică în Țările de Jos. […]

today3 februarie 2022

0%