Greierele de casă este cea de-a treia insectă aprobată drept aliment în UE, după lăcusta călătoare și viermii de făină uscați. Comisia Europeană a autorizat promovarea greierelui de casă (Acheta domesticus) ca aliment nou în Uniunea Europeană.
În cazul greierelui de casă, autorizaţia de consum este valabilă atât sub formă congelată, uscată sau pudră. Insecta s-ar putea regăsi foarte curând pe toate rafturile supermarketurilor de pe continentul european.
Consumul de greieri poate fi bun pentru intestin
Un nou studiu clinic arată că introducerea în dietă a greierilor poate ajuta la susținerea creșterii bacteriilor intestinale benefice. Greierii, ca și alte insecte, conțin fibre, cum ar fi chitina, care sunt diferite de fibrele dietetice găsite în alimente cum ar fi fructele și legumele. Fibrele servesc drept sursă de hrană microbiană, iar unele tipuri de fibre promovează creșterea bacteriilor benefice, cunoscute și ca probiotice.
În ultimii ani, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a descoperit că insectele sunt o sursă de alimente hrănitoare şi sănătoase cu un conţinut bogat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre şi minerale. În plus, insectele constituie o parte importantă a dietei zilnice pentru sute de milioane de persoane din întreaga lume.
De asemenea, în contextul strategiei “De la ferma la farfurie”, insectele au fost indentificate drept o sursă alternativă de proteine care ar putea facilita tranziţia spre un sistem alimentar mai sustenabil.