Divers

Influenteaza GREUTATEA Jantelor mersul MASINII – Tu ce crezi?

today26 martie 2021

Fundal

Influenteaza GREUTATEA Jantelor mersul MASINII – Tu ce crezi?  Utilitatea jantelor este de a asigura legatura dintre cauciuc pe de o parte si butucul rotilor pe de o alta parte. Jantele din aliaj sunt de cele mai multe ori alese in defavoarea celor din tabla atat pentru designul lor si latura lor estetica si sunt importante si in ceea ce priveste lejeritatea, soliditatea si racirea franelor.

Influenteaza GREUTATEA Jantelor mersul MASINII – Tu ce crezi?

Utilitatea jantelor este de a asigura legatura dintre cauciuc pe de o parte si butucul rotilor pe de o alta parte. Jantele din aliaj sunt de cele mai multe ori alese in defavoarea celor din tabla atat pentru designul lor si latura lor estetica si sunt importante si in ceea ce priveste lejeritatea, soliditatea si racirea franelor.

Astfel, cu cat janta este mai rigida, cu atat tinuta masinii pe carosabil va fi mai buna, masina nu va mai devia de pe drum. Mai mult, materialele folosite la fabricarea jantelor din conduc diferit caldura. Daca iti doresti schimbarea jantelor, gasesti jante tabla aici https://www.vadrexim.ro/jante-tabla.html .

Sa vedem influenta greutatii jantelor asupra masinii

 

Greutatea jantelor este un lucru absolut primordial. Influenteaza in mod direct performantele si consumul masinii tale. Multi se intreaba daca greutatea jantelor si greutatea caroseriei are acelasi impact asupra performantei unei masini. Nu, deoarece greutatea jantelor si a anvelopeor prezinta o masa supusa la doua forte diferite:

-prima este energia de translatie din cauza faptului ca roata masinii  avanseaza.

-a doua este energia de rotatie din cauza faptului ca roata masinii se invarte.

Ca sa te poti bucura de un plus de performanta pe timp de vara, este necesar sa se diminueze mesele nesuspendate, pentru a se putea amliora astfel accelerarea, franarea, confortul, tinuta pe drum si pentru a se face in acelasi timp, economii in ceea ce priveste consumul de combustibil.

Daca, in schimb pe timp de iarna, doresti te bucuri de un plus de performanta, este foarte importanta aderenta la sol. Rotile care au o greutate mai mare, pot astfel, sa optimizeze aderenta la sol si tinuta la drum. Forta de contact dintre carosabil si autoturism va fi mai mare.

Jantele din aliaj – mai lejere dar mai solide. Aceste jante sunt mai lejere, dar mai fiabile. Jantele din aliaj se folosesc mai ales pentru masinile sport si pentru cele cu performante ridicate.

Aliajul de aluminiu este cel care garanteaza cea mai buna  lejeritate in raport cu alte jante care sunt fabricate din tabla. Forta de centrifugare are tendinta de a influenta traiectoria masinii tale inspre exteriorul soselei in viraje, dar cu ajutorul jantelor de aliaj este astfel mai redusa. Tinuta masinii in viraje si in curbe este astfel mult mai buna si se castiga un plus de siguranta pe drum.

Jantele din aliaj sunt prin felul in care sunt construite si mai aerisite, ceea ce permite o racire mai accelerata a franelor, caldura degajata fiind mai usor evacuata.

Cu cat ansamblul janta si anvelopa este mai greu, cu atat are nevoie de mai multa forta pentru a o pune in miscare si pentru a o opri. O roata cu o greutate mai mare necesita mai mult cuplu motor deci se va reduce acceleratia. In mod clar este mult mai usor sa opresti o roata de 1 kg decat una de 100 de kg, deoarece inertia este in acest caz mult mai mica.

Consumul este si el influentat la randul saude greutatea jantelor, deoarece o roata mai usoara are nevoie de mult mai putina energie pentru a putea accelera. Motorul nu este atat de solicitat cu roti mai usoare si se vor putea astfel face economii de carburant. Citeste si aici mai multe informatii.

Scris de: Buterez Dorin

Articolul precedent

Divers

Solutia pentru dezvoltarea oricarui business

Detii o afacere si nu esti multumit de performantele sale? Sunt multe masuri pe care le poti lua, unele mai simple, altele mai complexe, dar mai eficiente. Cert este ca certificatele ISO nu mai sunt o raritate in ziua de azi si tot mai multe business-uri aleg sa le dobandeasca pentru ca au multe de castigat de pe urma lor. Cei de la organismul de certificare Sicert te ajuta mult […]

today26 martie 2021

0%