Neobișnuit

Insectele sunt mai hrănitoare decât carnea de vită și de pui, spun specialiștii

today12 iulie 2023

Fundal

Un nou studiu desfășurat de cercetători de la Universitatea din Oxford arată ca insectele sunt mai hrănitoare decât carnea care se consumă în mod obișnuit. Echipa de oameni de știință a comparat aporturile nutritive ale insectelor cu cele al tipurilor de carne cel mai des consumate, informează site-ul Medical Daily.

Cercetătorii precizează că au recurs la două tehnici diferite. Prima, numită Ofcom, folosește eșantioane de 100 de grame pentru analizarea nivelului de energie, sodiu, grăsimi saturate și zahăr și atribuirea unei valori de la 1 la 100. Cu cât cifra este mai apropiată de 100, cu atât materialul analizat este mai nutritiv. Cealaltă metodă utilizată, Nutriment Value Score (NVS), recurge la o tehnică asemănătoare, însă se concentrează pe conținutul de proteine, energetic, pe nivelul de grăsimi, vitamine și calciu.

Au fost analizate, între altele, insecte ca lăcustele, albinele, viermii de mătase, omizile, precum și eșantioane de carne de pui, vacă și porc. Potrivit primei metode, insectele ar avea niveluri asemănătoare cu tipurile de carne „clasică”, însă rezultatele obținute prin aplicarea celei de-a doua metode plasează insectele în frunte: „Compoziția nutrițională a arătat o mare diversitate între specii. Conform modelului Ofcom, nicio insectă nu a fost mai buna pentru sănătate decât produsele pe baza de carne. În schimb, prin folosirea metodei NVS s-a constatat ca lăcustele, gărgarițele roșii de palmier și gândacii morari sunt mai sănătoși decât carnea de vită și pui. Nicio insecta nu este, din punct de vedere statistic, mai puțin sănătoasă decât carnea”, arată autorii studiului.

Unele insecte sunt atât de hrănitoare încât „carnea ar fi preferabilă unora dintre ele din punct de vedere nutrițional în caz de supra-alimentare”. Acest lucru înseamnă ca insectele ar putea deveni o soluție ideală, mult mai buna decât carnea, în situație de subnutriție.

În plus, amenajarea unor crescătorii de insecte ar fi mai ușoară și mai ieftină decât a celor de animale domestice, cu a căror carne sunt obișnuiți oamenii. În timp ce o vacă ajunge la maturitate în câțiva ani, insectelor le ajung câteva zile până la acest stadiu, iar spațiul de stocare a lor este mult mai mic. Rămâne „doar” ca oamenii să se obișnuiască să consume insecte.

Scris de: Hătcăreanu Andra

Articolul precedent

Life

Semnele zodiacale…mai puțin inteligente

Fiecare semn zodiacal este unic în felul său și este greu să judeci inteligența, deoarece unele sunt mai adaptabile decât altele, unele iau decizii rapide și precise, iar altele sunt creative. Cu toate acestea, unele semne lipsesc în majoritatea acestor zone și au fost etichetate prost. Nu trebuie să fii inteligent pentru a fi capabil de ceva, geniile prosperă chiar și în afara zonelor lor de confort. Oamenii inteligenți sunt […]

today12 iulie 2023

0%