Pentru marea majoritate dintre noi, viața de zi cu zi este foarte aglomerată. Între muncă, creșterea copiilor, viața de familie, relațiile noastre romantice, ieșirile, sarcinile și treburile de zi cu zi, de multe ori pare că nu sunt suficiente ore într-o zi, iar găsirea echilibrului este cheia. Totul este important și că nu trebuie să uităm să avem grijă de noi înșine, să mâncăm bine și să rămânem activi. Dar pentru a face totul, trebuie să ne refacem printr-un somn bun.
Cu toate acestea, dacă există un lucru care se întoarce cu susul în jos atunci când devii părinte sau când treci prin momente stresante sau solicitante, acesta este somnul. Și vorbim aici despre un somn de calitate, unul care este profund și neîntrerupt. Insomnia este un nor gri care poate provoca mult mai mult decât cearcănele în jurul ochilor. De fapt, este o afecțiune gravă care dăunează celor care sunt afectați de ea mai mult decât am crede.
Dar ce este insomnia, mai exact?
Potrivit Fondation sommeil, „Vorbim despre insomnie fie atunci când avem dificultăți în a adormi (insomnie inițială), când ne trezim frecvent în timpul nopții sau pentru perioade prelungite, fie când ne trezim prematur dimineața și apoi nu mai putem dormi. O persoană poate suferi de o combinație a acestor simptome.
Cauzele insomniei
Insomnia are cauze sau origini diferite. Poate fi psihologic, din cauza anxietății, stresului sau depresiei; poate fi fiziologică ca urmare a medicamentelor sau a stilului nostru general de viață; poate fi de mediu – de la sunete, zgomote, lumină sau poate fi patologic, un produs al geneticii sau al durerii.
Cine este afectat de insomnie?
Aproximativ 25% dintre oameni suferă de insomnie și nu vizează un anumit tip de persoană. Cu toate acestea, oricine este afectat de factori externi poate avea un risc mai mare de a suferi de aceasta.
Un fapt interesant este că femeile sunt mai susceptibile de a fi deranjate de acest lucru. Modificările hormonale sunt parțial responsabile… da, iar hormonii! Oamenii care se confruntă cu mai mult stres sau care își suprimă emoțiile sunt, de asemenea, mai afectați. Evenimentele majore precum sarcina, nașterea, mutarea sau pierderea locului de muncă sunt câteva exemple de evenimente care pot duce la perioade de insomnie. Se mai poate spune că proaspeții părinți, în principal proaspete mame, sunt mai expuși riscului. Dacă un lucru este cert, este că expresia „dormi ca un bebeluș” nu se aplică părinților!
Care sunt solutiile?
Insomnia este antonimă cu somnul. Iată câteva sugestii pentru a vă ajuta să dormi mai bine:
Stabiliți o rutină de somn
Încercați să mențineți un program regulat de când mergeți la culcare și până când vă treziți. Stabilirea unei rutine de somn copii este de asemenea, esențială pentru a-i ajuta să înțeleagă și să se adapteze când este timpul să se culce.
Evitați un somn lung la amiază
Rezistați tentației de a dormi mult în plină zi pentru a nu vă perturba ciclul. În mod ideal, experții sunt de acord că un pui de somn ar trebui să dureze între 20 și 60 de minute.
Stai activ
Exercițiile fizice sunt întotdeauna o modalitate excelentă de a lupta împotriva insomniei. Încercați să fiți activ pentru cel puțin 3 perioade de 20 de minute pe săptămână. Asigurați-vă că lăsați câteva ore între activitatea fizică și ora de culcare, pentru a nu vă stimula corpul înainte de culcare.
Beți ceai de plante sau lapte fierbinte înainte de culcare
Evitați cafeaua, ceaiul sau alcoolul înainte de a merge la culcare.
Moderați-vă pofta de mâncare seara
Încercați să mâncați mai ușor seara. Digestia și somnul nu se amestecă. În schimb, optează pentru o gustare ușoară.
Creați o atmosferă relaxantă
Puteți folosi puțină aromă de lavandă sau eucalipt, puteți practica respirația sau meditația, totul poate fi foarte util.
Evitați prea mult timp pe ecran
Acestea includ televizoare, telefoane mobile, computere, tablete; ecranele sunt peste tot.