Neobișnuit

Istoria neștiută a ananasului. A fost considerat fruct de lux

today11 iulie 2023

Fundal

Ananasul este în topul celor mai ciudate fructe din lume. Acest fruct poate fi dificil de preparat, totuși, merită efortul de a-l curăța de coaja groasă: ananasul este bogat în fibre, vitamina C și are un gust amețitor de bun.

Astăzi, ananasul poate fi găsit destul de ușor în magazine sau piețele obișnuite. Cu toate acestea, a fost o vreme când oamenii trebuiau să stea coadă pentru deliciosul ananas și chiar să se împrumute pentru a-l putea cumpăra.

Cristofor Columb se pare că a adus primele fructe ananas în Europa (în special Spania), după ce a găsit această delicatesă în Caraibe, în Guadelupa, la începutul anilor 1490. A devenit discuția principală pe continent, iar raritatea sa incredibilă și natura exotică l-au ridicat cu mult peste rangul de simplu aliment. A devenit un simbol al statutului.

Britanicii, de asemenea, erau disperați să intre în posesia fructelor spinoase. Se pare că ananasul a ajuns pe țărmurile britanice în anii 1600 și, ca orice mărfuri rare, avea prețuri exorbitante. Un ananas ar fi costat în jur de 8.000 USD!

Puțini oameni din Marea Britanie își puteau permite să cumpere ananas. Chiar dacă puteau, prețioasa marfă era mult prea importantă pentru a-și etala statutul social sau să-i imite pe cei care erau bogați și își permiteau.

Cei care nu-și puteau permite acest fruct de lux îl puteau închiria, în schimb! Era subiectul principal la mesele festive, astfel că oamenii îl închiriau pentru a-și impresiona oaspeții.

Astăzi, ananasul este consumat regulat în întreaga lume. În climatele mai reci, sunt adesea considerate exotice sau tropicale, dar cu siguranță nu cum erau înainte! Prețurile actuale se situează între 8 și 12 lei/kg, în funcție de perioada anului.

Scris de: Hătcăreanu Andra

Articolul precedent

Administrație

Primăria Călărași montează camere de supraveghere în locurile de joacă

Este imperios ca cei care vandalizează municipiul Călărași să fie pedepsiți, transmite primăria Călărași. În ultima vreme fiind vandalizate mai multe locurile de joacă. Deja, se lucrează la montarea camerelor de supraveghere video (se instalează cablul de fibră optică), la spațiile de joacă situate pe Bulevardul Republicii (Micro 6), în zona "10 Nivele" (strada Bărăganului, blocurile L42, L45), în zona blocurilor C18, C19, C22, C23 și în cartierul "2 Moldoveni" […]

today11 iulie 2023

0%